Τριχόπτωση: Πότε να ανησυχήσετε και πως αντιμετωπίζεται

Τα μαλλιά είναι το ατού κάθε γυναίκας.

Ως γνωστόν, οι γυναίκες αγαπάμε τα πλούσια υγιή μαλλιά, για αυτό το λόγο από μικρή κιόλας ηλικία, φροντίζουμε την εικόνα των μαλλιών μας.

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνες τα μαλλιά λειτουργούν ως ανασταλτικός παράγοντας στη γυναικεία ψυχολογία.

Τι συμβαίνει όμως όταν ερχόμαστε αντιμέτωπες με χιλιάδες τρίχες στο πάτωμα, ή το μαξιλάρι μας;

Aς τα πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι κατά μέσο όρο στο τριχωτό της κεφαλής μας έχουμε 100.000 τρίχες.

Κάθε μέρα χάνουμε περίπου 50 με 100 τρίχες και σε ορισμένες εποχές του χρόνου, όπως το φθινόπωρο.

Ωστόσο, αν παρατηρηθεί ασυνήθιστα μεγάλη τριχόπτωση από όλο το κεφάλι ή από συγκεκριμένα μέρη, καλό είναι να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ιατρό.

Πώς ξέρει μια γυναίκα ότι έχει τριχόπτωση;

Tο πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει μια γυναίκα είναι να επισκεφθεί τον δερματολόγο της. Παρόλα αυτά, ενδεχομένως να πρέπει να επισκεφθεί και γυναικολόγο ή ενδοκρινολόγο, σε περίπτωση που η τριχόπτωση έχει αιτιολογικούς παράγοντες.

Οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να εμφανίζει τριχόπτωση

Ορμονικοί: Οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε ενδοκρινολογικές εξετάσεις και να γνωρίζουν εάν έχουν πρόβλημα με το θυρεοειδή αδένα, καθώς συμβάλλει στην τριχόπτωση.

Πρόκειται για έναν αδένα που είναι υπεύθυνος για πολλές φυσιολογικές διεργασίες στο σώμα μας.

Επίσης, πολλές γυναίκες πάσχουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, ενώ άλλες γυναίκες παρουσιάζουν αναιμία και συνηθέστερα σιδηροπενική με αποτέλεσμα να αποτελεί συχνή αιτία της τριχόπτωσης.

Άγχος και στρες: Είναι γνωστό πλέον, ενώ πολλές έρευνες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Το άγχος είναι υπεύθυνο για πολλά προβλήματα στην υγεία μας.

Ένα από αυτά και η τριχόπτωση, καθώς η έντονη συναισθηματική καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει ξαφνική τριχόπτωση.

Κακή διατροφή: Η ισορροπημένη διατροφή συνεισφέρει θετικά στην προσπάθεια διατήρησης της καλής υγείας των μαλλιών, και όχι μόνο. Ένας συνήθης παράγοντας της απώλειας μαλλιών είναι η κακή διατροφή.

Σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διατροφή, η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, Ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία).

Πως να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση με φυσικό τρόπο

Το καστορέλαιο είναι γνωστό για την ιδιότητά του να αντιμετωπίζει την τριχόπτωση ή την αραίωση των μαλλιών, ενισχύοντας τις ρίζες τους.

Εφαρμόστε, λοιπόν, καστορέλαιο στο τριχωτό της κεφαλής και κάντε μασάζ απαλά, με κυκλικές κινήσεις. Αφήστε το για μισή ώρα περίπου και στη συνέχεια λουστείτε με σαμπουάν.

Συμβάλλει  επίσης στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος στους θύλακες της τρίχας κάνοντας τα να μακραίνουν πιο γρήγορα απ’ ότι φαντάζεστε.

Ακόμη, χάρη στα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που περιέχει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πυκνώσει τα μαλλιά σας στα σημεία που έχετε παρατηρήσει αραίωση.

Τέλος, υπάρχουν επίσης φάρμακα, τα οποία επιβραδύνουν το ρυθμό απώλειας της τρίχας και βοηθούν στην ανάπτυξη νέων σε σημαντικό βαθμό, πάντα ωστόσο, σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.