Το καλοκαιρινό φρούτο για λαμπερό και υγιές δέρμα

Τα βερίκοκα εκτός από τη γλυκιά τους γεύση, κατατάσσονται στη λίστα με τα φρούτα που δεν θα πρέπει να λείπουν από την καλοκαιρινή μας διατροφή, καθώς συμβάλουν για στην προσπάθειά μας για λαμπερό και υγιές δέρμα.

Είναι πολύ θρεπτικά προσφέρουντας πολλά οφέλη στην υγεία μας συνολικά και ευχάριστα στη γεύση τους.

Παρόλο που το μέγεθός τους είναι μικρό, τα βερίκοκα περιέχουν τα πολύτιμα φλαβονοειδή, που προστατεύουν από ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις αλλά και β-καροτίνη και βιταμίνες Α, C και Ε.

Αυτές οι ενώσεις προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται με την παχυσαρκία και πολλές χρόνιες ασθένειες.

Επίσης αποτελούν μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες ενισχύουν τα καλά βακτήρια του εντέρου και εν προκειμένω την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντικές για τη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: Αϋπνία: Τα 4 καλύτερα βότανα για ύπνο – Τι συνιστούν οι ειδικοί

Παράλληλα, αυτό το καλοκαιρινό φρούτο αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και βιταμινών C, Ε και Α.

Η βιταμίνη Α παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία της όρασης, ενώ η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που εισέρχεται απευθείας στα μάτια και προστατεύει από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών.

Από την άλλη, η λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη βρίσκονται στους φακούς και τους αμφιβληστροειδείς των ματιών σας και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.

«Φύλακας» της υγείας του δέρματος

Τα αντιοξειδωτικά των βερίκοκων είναι εκείνες οι πολύτιμες ενώσεις που προστατεύουν από το ηλιακό φως, τη ρύπανση και τον καπνό του τσιγάρου.

Η βιταμίνη C προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και οι περιβαλλοντικοί ρύποι, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΥΓΕΙΑ&ΟΜΟΡΦΙΑ

Συμβάλλει επίσης στη δημιουργία του κολλαγόνου, που με τη σειρά του χαρίζει ελαστικότητα στο δέρμα.

Μάλιστα, όπως ανέδειξε μια μελέτη διάρκειας 10 εβδομάδων, η συμπληρωματική χορήγηση β-καροτίνης μείωσε τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος κατά 20%.

Διαβάστε ακόμη: Το φρούτο που συνιστούν οι διαιτολόγοι για το κοιλιακό λίπος