Το φυσικό ηρεμιστικό για να διώξεις αϋπνία και άγχος

Και ποιος δεν έχει υποφέρει από αϋπνία έστω μια φορά στη ζωή του; Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον ύπνο, μπορεί ήδη να έχεις δοκιμάσεις διάφορα φυσικά συμπληρώματα διατροφής.

Η βαλεριάνα είναι ένα από τα βότανα που χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε τέτοια συμπληρώματα, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και του άγχους.

Η ρίζα βαλεριάνα, η οποία χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό συμπλήρωμα ύπνου σε μορφή κάψουλας, είναι επίσης ευεργετική για έναν σωστό ύπνο, λένε οι ειδικοί.

«Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για τη βελτίωση του ύπνου και της χαλάρωσης.

Επίσης περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες», εξηγεί ο ειδικός ψυχίατρος, Nishi Bhopal, MD, ιδρυτής του IntraBalance Integrative Psychiatry & Sleep.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΥΓΕΙΑ & ΟΜΟΡΦΙΑ

Τι είναι η βαλεριάνα;

Η Valeriana officinalis, κοινώς γνωστή ως βαλεριάνα, είναι ένα βότανο ιθαγενές στην Ασία και την Ευρώπη, που σήμερα αναπτύσσεται ​​σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτό το φυτό ως φυσικό φάρμακο από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Ρώμης.

Οι ρίζες του φυτού χρησιμοποιούνται σήμερα, για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής όπως κάψουλες και ταμπλέτες, καθώς επίσης και για ροφήματα τσαγιού.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της βαλεριάνα σε διαταραχή ύπνου, άγχος και στρες

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη βαλεριάνα σε μορφή συμπληρώματος, μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία ορισμένων διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της αϋπνίας.

Η ρίζα βαλεριάνα, μπορεί να βοηθήσει επίσης σε χρόνιες καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αγχώδεις συμπεριφορές, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD).

Ειδικότερα, μια σημαντική ιδιότητα της βαλεριάνα είναι η ικανότητά της να βελτιώνει τον ύπνο.

Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη ρίζας βαλεριάνα μπορεί να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθεί κανείς, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.

Σε 60 μελέτες που διενεργήθηκαν το 2020, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βαλεριάνα θα μπορούσε να είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για την αϋπνία και την πρόληψη σχετικών διαταραχών.

Σχετικη έρευνα δείχνει ότι η ρίζα βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των αγχωδών συναισθημάτων που εμφανίζονται ως απάντηση σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Μελέτη σε άτομα που υποβλήθηκαν σε αιμοκάθαρση, διαπίστωσε ότι είχαν σημαντική μείωση στα συμπτώματα άγχους μετά τη λήψη 530 mg ρίζας βαλεριάνας 1 ώρα πριν τον ύπνο για ένα μήνα.

Extra tip: Η βαλεριάνα βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Διαβάστε ακόμη: O υπερβολικός ύπνος αυξάνει το βάρος; Κι όμως!