Τελικά μας παχαίνει το βραδινό φαγητό; Συμβουλές για διατήρηση βάρους

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το βραδινό φαγητό ενδεχομένως να οφείλεται για τα παραπανίσια κιλά που πήρατε πρόσφατα;

Κατά καιρούς, έχουν γραφτεί πολλά σχετικά με τo φαγητό το βράδυ, τι πρέπει να τρώμε, τι να αποφεύγουμε, τι ώρα πρέπει να καταναλώνουμε το τελευταίο μας γεύμα κ.τ.λ..

Είναι σύνηθες ο μεγάλος όγκος δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας να μην μας επιτρέπει να τρώμε σωστά.

Παρατηρείται δε, να καταναλώνεται το μεσημεριανό γεύμα τις απογευματινές ώρες ή να υπάρχει ένα διαρκές «τσιμπολόγημα» λιπαρών και γλυκών.

Το Womanblog.gr σας δίνει μερικές συμβουλές για να μην παχύνετε και να διατηρήσετε το βάρος σας, καταναλώνοντας το βραδινό σας.

1. Γεύματα ανά 3 ώρες

Για να αποφύγετε μια τέτοια συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, έχει μεγάλη σημασία να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα ανά 3 περίπου ώρες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι το βραδινό γεύμα.

2. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες – Πείτε όχι σε υδατάνθρακες και λιπαρά

Στο βραδινό σας πρέπει να να συμπεριλάβετε τροφές που αυξάνουν τον κορεσμό, την αίσθηση δηλαδή ότι χορτάσατε, για το λόγο αυτό θα πρέπει να προτιμήσετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.

Για παράδειγμα τροφές άπαχες από κοτόπουλο, γαλοπούλα, ή κόκκινο κρέας με λιγότερα λιπαρά, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, όσπρια και τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Διαβάστε επίσης: Αλόη βέρα: Το φυτό με τις χίλιες ιδιότητες – «Φάρμακο» για τις γυναίκες

Προτιμήστε γάλα ή γιαούρτι. Σύμφωνα με έρευνες όσοι καταναλώνουν γάλα ή γιαούρτι σε κάποιο γεύμα, τείνουν να  καταναλώνουν περίπου 50 θερμίδες λιγότερες στο  γεύμα τους.

3. Σούπες για το βραδινό σας

Μια πολύ καλή εναλλακτική λύση είναι να τρώτε σούπα για το βραδινό σας γεύμα. Η σούπα σας βοηθά να νιώθετε πλήρεις, ενώ έχει λίγες θερμίδες και παράλληλα καλά συστατικά για τον οργανισμό.

Μπορεί η σούπα σας να περιέχει πρωτεΐνη από κοτόπουλο ή άλλο ελαφρύ κρέας και λαχανικά που θα σας προσφέρουν ίνες.

4. Τι ώρα πρέπει να τρώτε βραδινό;

Πολλά έχουν γραφτεί για την ώρα που πρέπει να τρώμε το βραδινό μας γεύμα.

Τα συμπεράσματα των ερευνών ποικίλλουν, καθώς το ζήτημα του ιδανικού ωραρίου των γευμάτων και της σχέσης του με τη διατήρηση ή την αύξηση του βάρους δεν είναι ξεκάθαρο.

Καθώς λοιπόν, ο οργανισμός είναι έτσι δομημένος, ώστε να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται κατά τις βραδινές ώρες και συνεπώς δεν δύναται να κάψει θερμίδες.

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μετά τις 20:00 το βραδινό τους γεύμα έχουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

5. Επίγνωση των συνολικών ημερήσιων θερμίδων

Στη μεταβολή των κιλών, αυτό που έχει σημασία είναι οι συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε συνδυασμό με την ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Συνεπώς χρήζει άμεσης ανάγκης να γνωρίζετε μεταξύ άλλων, πόσες θερμίδες καταναλώνετε καθημερινά.