Σωστή διατροφή για μακροζωία – Μύθος ή αλήθεια;

Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για το ποια είναι η κατάλληλη διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας, ιδίως εάν θέλουμε να μακροημερεύσουμε!

Γράφει η Ελισάβετ Κούτρα

Αναμφίβολα, οι σωστές διατροφικές συνήθειες παίζουν καταλυτικό ρόλο για την υγεία μας γενικότερα, ενώ όλο και περισσότερες μελέτες και στοιχεία παρουσιάζουν τη συσχέτιση της διατροφής με τη μακροζωία.

Ερευνητές μελετώντας μια σειρά παραγόντων επιχείρησαν να ανακαλύψουν ένα «κοινό πρότυπο διατροφής» το οποίο θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Τι θα πρέπει να τρώτε εάν θέλετε να ζήσετε περισσότερο;

Η διατροφή για μακροζωία βασίζεται κυρίως σε υδατάνθρακες φυτικής προέλευσης, όπως όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά, ενώ περίπου το 30% των ημερήσιων θερμίδων προέρχεται από υγιεινά λιπαρά, όπως ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, λίγη μαύρη σοκολάτα και ψάρια, συμβουλεύει ο δρ. Valter Longo από το τμήμα Γεροντολογίας Leonard Davis του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΥΓΕΙΑ&ΟΜΟΡΦΙΑ

Τι είναι η δίαιτα μακροζωίας

Η δίαιτα μακροζωίας είναι υψηλή σε υδατάνθρακες, χαμηλή σε πρωτεΐνες και κυρίως φυτική. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν να αποφεύγεται το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας, καθώς και τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα πρόσθετα σάκχαρα, και να καταναλώνεται ελάχιστο λευκό κρέας, όπως τα πουλερικά.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η αντικατάσταση των επεξεργασμένων τροφίμων και του κρέατος με περισσότερα τρόφιμα ολικής αλέσεως και φυτικά τρόφιμα θα μπορούσαν να σας δώσουν  έως και 10 επιπλέον χρόνια ζωής.

Οι ερευνητές προτείνουν επίσης ότι ο περιορισμός της πρόσληψης πρωτεϊνών θα μπορούσε να συμβάλει στην επιμήκυνση της ζωής.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών και αμινοξέων μπορεί να επιταχύνει βιολογικές διεργασίες, όπως η παραγωγή ορισμένων ορμονών, οι οποίες μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανση, με βάση μελέτες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.

Το μυστικό της μακροζωίας

Οι επιστήμονες συνιστούν τόσο τη διαλείπουσα όσο και την πολυήμερη νηστεία. Όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο των γευμάτων, ιδανικά θα πρέπει να καταναλώνουμε τα γεύματα μέσα σε διάστημα 11-12 ωρών, επιτρέποντας έτσι μια ημερήσια περίοδο νηστείας, και έναν κύκλο πέντε ημερών νηστείας ή δίαιτας που μιμείται τη νηστεία κάθε 3-4 μήνες.

Αυτές οι τακτικές μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση ασθενειών.

Οι ομοιότητες του πιάτου της μακροζωίας με τη μεσογειακή διατροφή είναι προφανείς. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο δρ. Valter Longo, η διατροφή της μακροζωίας θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου.

Για παράδειγμα, άτομα άνω των 65 ετών μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την πρωτεΐνη για να αντιμετωπίσουν την αδυναμία και τη σαρκοπενία.

Πάντως, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι παρενέργειες μια δίαιτας χαμηλών πρωτεϊνών και της νηστείας δεν έχει οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να χάσεις βάρος πίνοντας smoothies – 4 εύκολες συνταγές