Πόση βιταμίνη C χρειαζόμαστε την ημέρα;

Βιταμίνη C ένας «σύμμαχος» για την υπέρταση, την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων και την αντιμετώπιση  συμπτωμάτων γρίπης και άσθματος.

Η βιταμίνη C, ή ασκορβικό οξύ, όπως είναι επίσης γνωστό, είναι ένα κοινό συστατικό που υπάρχει σε πολλά φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη χωρίς συνταγή.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης C έχει συνδεθεί με κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι όταν το σώμα μας παλεύει με μια λοίμωξη, η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη C μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψουμε γρηγορότερα, ακόμη και όταν καταναλώνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση των 75-90 mg ασκορβικού οξέος την ημέρα.

Η βιταμίνη C υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα σε πολλαπλά επίπεδα.

Μεταξύ άλλων λειτουργιών, ενισχύει τα λευκά αιμοσφαίρια, διατηρεί έναν ισχυρό φραγμό του δέρματος και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα που αποτελείται κυρίως από τρόφιμα και παρέχει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης καλής ποιότητας είναι το κλειδί για μακροζωία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΥΓΕΙΑ&ΟΜΟΡΦΙΑ

Πόση δόση βιταμίνης C χρειαζόμαστε την ημέρα;

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C για την αποφυγή έλλειψης έχει ορισθεί τα τελευταία χρόνια στα 90 mg για τους άνδρες και στα 75 mg για τις γυναίκες.

Για τους καπνιστές, είναι 125 mg και 110 mg αντίστοιχα. Σε αρκετές κλινικές μελέτες, η δόση χορήγησης ήταν αρκετά μεγαλύτερη (400-1000 mg ημερησίως), χωρίς όμως να θεωρείται προτεινόμενη σε φυσιολογικές καταστάσεις.

Μόνο για την αντιμετώπιση εγκατεστημένων παθολογικών καταστάσεων και μόνο με την οδηγία του θεράποντα διαιτολόγου ή ιατρού μπορεί κάποιος να λάβει μεγαλύτερη δόση.

Τέλος, σημειώνεται ότι όλες οι παραπάνω δράσεις έχουν προκύψει από μελέτες και έρευνες σε πανεπιστήμια και έγκριτα ερευνητικά κέντρα.

Για την πιστοποίηση τους όμως και για τη δημιουργία ασφαλών οδηγιών και κατευθύνσεων απαιτούνται περισσότερα στοιχεία και διερεύνηση για τις εφαρμογές που μπορεί να έχει η επαρκής πρόσληψη ή η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης C στην προαγωγή της υγείας.

Διαβάστε ακόμη: Μείωσε την «κακή» LDL χοληστερίνη χωρίς φάρμακα