Πώς το ύψος επηρεάζει την υγεία – Οι κίνδυνοι για ψηλούς και κοντούς

Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό, αλλά το ύψος μας επηρεάζει τις πιθανότητες να νοσήσουμε από ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Γιατί όμως πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια το ύψος μας στην κάθε ηλικία;

Οι γιατροί χρησιμοποιούν αναστημόμετρα, για να καταγράψουν με ακρίβεια το ύψος μας.

Η γνώση αυτού του μεγέθους είναι χρήσιμη προκειμένου να λάβουμε την κατάλληλη δοσολογία σε φαρμακευτική αγωγή, αλλά και να προλάβει τυχόν ασθένειες.

Oι παθήσεις που επηρεάζονται από το ύψος

  • Καρδιακά προβλήματα

Σύμφωνα με έρευνες, οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιακά προβλήματα.

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Λέστερ, αποφάνθηκε ότι για κάθε 6,35 εκατοστά, μειώνονταν σημαντικά οι πιθανότητες, ένας άνθρωπος να αποκτήσει στεφανιαία νόσο.

Οι ψηλότεροι άνθρωποι τείνουν να έχουν μεγαλύτερα πνευμόνια και πιο δυνατές καρδιές. Φυσικά, για όλα αυτά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία.

  • Διαβήτης

Παραδόξως, όσο ψηλότερος είναι ένας άνθρωπος, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2.

Σε μια έρευνα που διεξήγαγε ο Γερμανός επιστήμονας Matthias Schulze, επικεφαλής του τμήματος Μοριακής Επιδημιολογίας στο German Institute of Human Nutrition Potsdam- Rehbruecke, σε 2.600 Γερμανούς ενήλικες, βγήκε το συμπέρασμα ότι για κάθε 10 εκατοστά ύψους, η πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη μειώνεται κατά 41% στους άνδρες και 33% στις γυναίκες.

  • Θρόμβωση

Η θρόμβωση, είναι μια από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων. Σύμφωνα με μελέτες, όσο πιο κοντός είναι ένας άνθρωπος, τόσο ελαττώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει θρόμβωση.

Μια έρευνα του Σουηδού επιστήμονα Bengt Zöller και της ομάδας του, έδειξε ότι ανάμεσα σε ένα πλήθος 2 εκατομμυρίων ατόμων, άνδρες με ύψος λιγότερο από 1.60, είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβωση, σε σχέση με αυτούς που είχαν ύψος πάνω από 1.87.

Η διαφορά δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Σύμφωνα με τον Zöller, αυτό, πιθανόν, συμβαίνει, επειδή οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν μακρύτερες φλέβες στα πόδια και περισσότερη επιφάνεια, στην οποία μπορούν να προκύψουν προβλήματα.

  • Εγκεφαλικό

Οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό. Αυτό πιθανόν οφείλεται στη διατροφή που ακολουθούσαν μικροί και άλλα θέματα υγείας στην παιδική ηλικία.

Σε γενικές γραμμές, πολλές έρευνες δείχνουν ότι η ψηλή κορμοστασιά δρα αποτρεπτικά απέναντι στις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων.

Συνεπώς, μπορεί να μην το φανταζόμασταν, αλλά το ύψος μπορεί να μας σώσει από επικίνδυνες καταστάσεις.

Ταυτόχρονα, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πότε αρχίζουμε να χάνουμε ύψος προκειμένου να ελέγξουμε το που μπορεί να οφείλεται και να ακολουθήσουμε στη συνέχεια τις αντίστοιχες ιατρικές οδηγίες.

Διαβάστε ακόμη: Νέα ερευνα αποκαλύπτει το νούμερο 1 φρούτο για δυνατό εγκέφαλο