Ποιο αντηλιακό να επιλέξεις τώρα που καλοκαιριάζει (vid)

Η προστασία του δέρματος από τη βλαβερή ακτινοβολία  του ηλίου, επιβάλλουν και τη σωστή χρήση αντιηλιακού ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο καρκίνος του δέρματος είναι πιο διαδεδομένος τα τελευταία χρόνια όσο ποτέ, και αυτό γιατί δεν λαμβάνουμε ή αμελούμε την προστασία απέναντι στον ήλιο. Παρακάτω θα δείτε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

Το Womanblog.gr συγκέντρωσε και σας παραθετεί χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να αποφύγετε, αλλά και ποιο είναι το ιδανικότερο αντιηλιακό για εσάς.

Τα don’ts κατά την αγορά αντιηλιακού

Τα αντηλιακά έχουν διάφορα συστατικά, ωστόσο, το ΡΑΒΑ (παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ) που χρησιμοποιείτε στα χημικά αντηλιακά, απορροφά τις ακτίνες UV και μετατρέπει την ακτινοβολία του ήλιου σε θερμική ενέργεια, γεγονός που το μετατρέπει σε απαγορευτικό.

Διαβάστε περισσότερες συμβουλές ομορφιάς στη στήλη μας Υγεία και Ομορφιά

Τι αντιηλιακό πρέπει να επιλέξουμε:

  • Τα φυσικά αντηλιακά, που περιέχουν συστατικά όπως ο ψευδάργυρος του αζώτου και το διοξείδιο του τιτανίου, κάνουν τις ακτίνες του ηλίου να αλλάζουν πορεία και να σκορπίζονται μακριά από το δέρμα, πριν το διαπεράσουν, γεγονός που τα καθιστά προτιμητέα.
  • Yψηλό SPF: Στην αρχή του καλοκαιριού που το δέρμα μας δεν έχει φυσική προστασία ακόμα (Μελανίνη) χρησιμοποιούμε υψηλό SPF50, ενώ μετά από 10-15 ημέρες έκθεσης στον ήλιο μπορούμε να περάσουμε σε SPF30. Στην Ελλάδα ωστόσο που έχουμε ήλιο όλες τις εποχές, καλό είναι να φοράμε αντιηλιακή κρέμα νέας γενιάς όλο το χρόνο.
  • Να έχει υποαλλεργικό έλεγχο. Ο απλός δερματολογικός έλεγχος δεν είναι αρκετός για χρήση του προϊόντος σε κάποιο ευαίσθητο δέρμα. Ο υποαλλεργικός έλεγχος εξασφαλίζει την πολύ απαλή και ανεκτή σύνθεση του προϊόντος για όλες τις επιδερμίδες, ακόμα και για τις πιο ευαίσθητες.

Τι αντιηλιακό να επιλέξεις άμα έχεις ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα:

Τα ιδανικά αντηλιακά για όσους έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι όσα έχουν δείκτη προστασίας από 30 και πάνω, ενώ επιβάλλεται το αντιηλιακό να ανανεώνεται με μια καλή ποσότητα κάθε δύο ώρες, καθώς εάν μένει για πολλές ώρες χάνει την ιδιότητά του, για όσο παραμένετε στον ήλιο και αμέσως μετά αφού βγείτε από την θάλασσα.

Και για τη σκουρόχρωμη επιδερμίδα:

Πολλοί άνθρωποι που έχουν πιο σκούρο δέρμα και μαυρίζουν εύκολα πιστεύουν πως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν αντηλιακό, καθώς καίγονται σπάνια. Ωστόσο, ακόμη και το μαύρισμα είναι το αποτέλεσμα της βλάβης του DNA έπειτα από την έκθεση του δέρματος στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Επίσης, πολλοί πιστεύουν ότι το αντιηλιακό θα αφήνει άσπρες κηλίδες στο σκουρόχρωμο δέρμα τους κάνοντας αντιαισθητική την εικόνα τους, ωστόσο τα νέα είναι ευχάριστα  καθώς πλέον υπάρχουν αρκετά προϊόντα που τα σωματίδια τους γίνονται ένα με το δέρμα και δεν ξεχωρίζουν. Αρκεί ο δείκτης των αντιηλιακών που θα επιλέξετε να είναι 15+.

Και να θυμάστε, η αντιηλιακή προστασία, απέναντι στον καλοκαιρινό ήλιο είναι ζήτημα για όλους!