Οστεοπόρωση στις γυναίκες: Eύκολα μυστικά για γερά οστά

Τα γερά οστά αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην υγεία του οργανισμού μας, μας κρατούν δυνατούς, υποστηρίζουν το σώμα και μας βοηθούν να κινούμαστε, ενώ προστατεύουν το μυαλό, την καρδιά και άλλα βασικά όργανα.

Επιπλέον, αποθηκεύουν ασβέστιο και φώσφορο, ουσίες που διατηρούν τα οστά υγιή και δυνατά.

Ο ανθρώπινος οργανισμός φτάνει στο μέγιστο επίπεδο της οστικής του πυκνότητας περίπου στην ηλικία των 30 και, όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε σταδιακά αυτή τη δυναμική.

Μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοπόρωση έχουν οι γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, ενώ η νόσος απειλεί τους άνδρες σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τα γερά οστά, όμως, είναι απαραίτητά για όλους, καθώς μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο τραυματισμού, βελτιώνουν την ισορροπία και τον συντονισμό του σώματος.

Η σύμβουλος διατροφής Jenna Hope υποστηρίζει ότι: «Ένα υψηλό επίπεδο οστικής πυκνότητας είναι καθοριστικό για να μειώσουμε τις δυσλειτουργίες των ιστών που σχετίζονται με την ηλικία και προκαλούνται όταν τα οστά είναι αδύναμα, εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα. Έχοντας χαμηλή οστική πυκνότητα, αυξάνουμε τις πιθανότητες κατάγματος. Είμαστε, επιπλέον, πιο επιρρεπείς στον πόνο και διαταράσσουμε τη στάση του σώματός μας.

Μία καλή μέθοδος ενίσχυσης της οστικής πυκνότητας είναι η άσκηση και κυρίως ό,τι έχει να κάνει με βάρη, ενώ ιδιαίτερα ευεργετική μπορεί να είναι και μία διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνη και ασβέστιο. Το ευτυχές είναι ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία μας, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να εμποδίσουμε την απώλεια οστικής πυκνότητας, ακόμη και να «χτίσουμε» νέο οστικό ιστό.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΥΓΕΙΑ&ΟΜΟΡΦΙΑ

Ακολουθούν 3 μυστικά για γερά οστά:

1. Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Η βιταμίνη C διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, μιας ουσίας που συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των οστών.

Αντιθέτως, άλλες συνήθειες, όπως το στρες, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατανάλωση υπερβολικής καφεΐνης ή αλκοόλ και το κάπνισμα μπορούν να οδηγήσουν σε εξασθένηση της υγείας των οστών.

Μην παραλείπετε από την καθημερινότητά σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως φρούτα και λαχανικά και ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, οι φράουλες, τα ακτινίδια, το μπρόκολο οι πατάτες και άλλα.

2. Αυξήστε το ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι το πιο σημαντικό συστατικό για την καλή υγεία των οστών. Είναι καθοριστικής σημασίας, επομένως, να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα μέσω της διατροφής μας ή κάποιου συμπληρώματος.

Το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι τα δύο συστατικά που εξασφαλίζουν τη δύναμη και την πυκνότητα των οστών.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου είναι δύσκολο να εντοπιστούν, επομένως μπορεί να οδηγηθούμε σε χαμηλή οστική πυκνότητα χωρίς να το καταλάβουμε.

Επιπλέον, το ασβέστιο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς βιταμίνη D και βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη D επιτρέπει την απορρόφηση του ασβεστίου στο αίμα, ενώ η βιταμίνη Κ δρα στη συνέχεια ως φορέας για τη μεταφορά του ασβεστίου στα οστά.

Σημειώνεται ότι πλούσιες σε ασβέστιο είναι τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, το τόφου και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Από την άλλη, η βιταμίνη Κ μπορεί να βρεθεί σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και προϊόντα σόγιας.

3. Καταναλώστε περισσότερη πρωτεΐνη

Τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική είναι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης, ενός ισχυρού όπλου στη μάχη υπέρ της οστικής δομής και δύναμης.

Οι πρωτεΐνες που περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, μπορούν να βρεθούν σε πολλές ζωικές πηγές, όπως κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά.

Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αν και προσφέρουν σε επαρκείς ποσότητες ορισμένα αμινοξέα, εμφανίζουν έλλειψη σε άλλα. Ωστόσο, με τον κατάλληλο διατροφικό συνδυασμό, αυτό το μειονέκτημα, μπορεί να ξεπεραστεί.

Διαβάστε ακόμη: Το φρούτο που συνιστούν οι διαιτολόγοι για το κοιλιακό λίπος