Οι τροφές που μειώνουν τις ρυτίδες – Τι να προσέξετε

Με το πέρασμα του χρόνου το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του, καθώς η παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρυτίδες.

Μάλιστα ο τρόπος ζωής, όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το στρες κ.α. είναι υπεύθυνα και για την εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων.

Πολλές γυναίκες όταν αντικρίζουν τις πρώτες ρυτίδες σε πρόσωπο, λαιμό ή ντεκολτέ, σοκάρονται θέλοντας την άμεση εξαφάνιση καταπολέμηση τους.

Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε, είναι ότι η φροντίδα του δέρματός σας από νεαρή ηλικία, προτού εμφανιστούν οι ρυτίδες στο πρόσωπό σας, μπορεί να επιβραδύνει τη δημιουργία τους.

Σημειώνουμε ότι η εμφάνιση ρυτίδων είναι μια διαδικασία που μπορεί να επιδεινωθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η έκθεση στον ήλιο, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, ακόμα και η γενετική προδιάθεση παίζει ρόλο για το πώς και το πότε θα εμφανιστούν οι ρυτίδες.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΥΓΕΙΑ&ΟΜΟΡΦΙΑ

Οι καθημερινές συνήθειες που επιβραδύνουν την εμφάνιση ρυτιδών

1.Το πρώτο που χρειάζεται είναι να πίνουμε καθημερινά επαρκείς ποσότητες νερού. Το νερό κρατά το δέρμα ενυδατωμένο, ενώ συμβάλλει στην καταπολέμηση της γήρανσης και της φλεγμονής.

2. Απαραίτητες οι καλής ποιότητας πρωτεΐνες (όπως λιπαρά ψάρια, πουλερικά, όσπρια και άπαχο κρέας). Αποτελούν δομικό συστατικό των δερματικών ιστών και συμμετέχουν στην επιδιόρθωσή τους, ενώ συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία τους και στην παροχή ενέργειας.

Από τα ιχνοστοιχεία, τα πιο σημαντικά για υγιές δέρμα είναι ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το σελήνιο.

3. Βιταμίνες Α, C, D, Ε και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Προστατευτικά στο δέρμα δρουν και βασικές βιταμίνες, που είναι εξίσου σημαντικές με τα παραπάνω ιχνοστοιχεία.

Μερικές τροφές «σύμμαχος» για τις ρυτίδες

  • Ακτινίδιο: Περιέχει διπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Η εν λόγω βιταμίνη παίζει τον πρώτο ρόλο στην ικανότητα της επιδερμίδας σου να παράγει την πρωτεΐνη του κολλαγόνου.
  • Κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα, όπως το μανταρίνι, το γκρέιπφρουτ και το καρότο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία ανανεώνει τα κύτταρα.
  • Ντομάτα: Είναι η βασικότερη πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που βοηθά την επιδερμίδα του προσώπου να αποφεύγει τα εγκαύματα από τον ήλιο.
  • Ξηροί καρποί όπως καρύδια και αμύγδαλα: Είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε, που καταφέρνουν να λειαίνουν και να ενυδατώνουν σε βάθος την επιδερμίδα κάνοντάς την πιο σφριγηλή.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να χάσεις βάρος πίνοντας smoothies – 4 εύκολες συνταγές