Ο ξηρός καρπός που προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις

Οι ξηροί καρποί και ιδίως τα καρύδια αποτελούν ένα γευστικό γεύμα για κάθε ώρα της ημέρας, συμβάλλοντας στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου, την απώλεια βάρους και στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Όσον αφορά τα καρύδια, η καθημερινή κατανάλωση τους ρίχνει τις τιμές της χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια, αποτρέποντας τον κίνδυνο για πιθανές καρδιακές παθήσεις.

Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση καρυδιών βελτίωσε τους παράγοντες καρδιακού κινδύνου, ενώ η κατανάλωσή τους συνδέθηκε με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των τιμών χοληστερόλης.

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα που συνδύασε δεδομένα από 26 προηγούμενες δοκιμές που περιλάμβαναν περισσότερα από 1.000 άτομα, το συμπέρασμα ήταν πως τα καρύδια αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για υγιεινή διατροφή.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΥΓΕΙΑ&ΟΜΟΡΦΙΑ

Ο λόγος είναι ότι σε σύγκριση με τα άτομα που ακολουθούσαν μία κανονική διατροφή, εκείνα που ακολούθησαν μια διατροφή εμπλουτισμένη με καρύδια είχαν:

  • μείωση της ολικής χοληστερόλης (κατά περίπου 7mg/dL, που αντιστοιχεί σε 3% μεγαλύτερη μείωση)
  • μείωση της LDL χοληστερόλης (κατά περίπου 5.5mg/dL, που αντιστοιχεί σε 4% μεγαλύτερη μείωση)
  • μείωση των τριγλυκεριδίων (κατά περίπου 5.7mg/dL, που αντιστοιχεί σε 5.5% μεγαλύτερη μείωση)
  • μείωση της αποπρωτείνης Β (πρωτεΐνη που συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις) κατά σχεδόν 4mg/dL

Παρόλο που οι βελτιώσεις στα λιπίδια του αίματος ήταν μικρές, οι μεγαλύτερες καταγράφηκαν όταν υπήρξε σύγκριση με μία τυπική αμερικάνικη ή δυτική διατροφή (που είναι πλούσια σε κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τεχνητά γλυκαντικά).

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια φαίνεται πως είναι μοναδικά αφού σε αυτά εμπεριέχονται τύποι ελαίων που τα καθιστούν ιδανικά για την καρδιαγγειακή υγεία.

Επιπλέον περιέχουν πολλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι πιο υγιεινά από τα κορεσμένα λίπη.

Επίσης έχουν α-λινολενικό και λινολεϊκό οξύ, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες διατηρώντας τα αιμοφόρα αγγεία πιο υγιή.

Διευκρινίζουμε ότι η κατανάλωση καρυδιών θα πρέπει να γίνεται σε εξάρτηση με συνολικά υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, αποφυγή του καπνίσματος, αλκοόλ κ.τλ..

Διαβάστε ακόμη: Μείωσε την «κακή» LDL χοληστερίνη χωρίς φάρμακα