Νέα έρευνα σε γυναίκες – Οι τροφές που προκαλούν κακή στοματική υγεία

Μια νέα έρευνα ήρθε στο φως για να δείξει πώς τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και υδατάνθρακες επηρεάζουν αρνητικά τη στοματική υγεία.

Γράφει η Ελισάβετ Κούτρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Medical Express, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο έδειξαν ότι η κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφών επηρεάζει το στοματικό μικροβίωμα των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Διαπίστωσαν δε, ότι η υψηλότερη πρόσληψη τροφών με ζάχαρη και υψηλού γλυκαιμικού φορτίου, όπως ντόνατς και άλλα αρτοσκευάσματα, αναψυκτικά με ζάχαρη, ψωμιά,  μπορεί να προκαλέσει κακή στοματική υγεία λόγω της επίδρασης που έχουν αυτές οι τροφές στο μικροβίωμα του στόματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν εάν οι υδατάνθρακες και η σακχαρόζη συσχετίζονται με την ποικιλομορφία και τη σύνθεση των στοματικών βακτηρίων σε ένα δείγμα 1.204 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που συμμετείχαν στη Women’s Health Initiative.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΥΓΕΙΑ&ΟΜΟΡΦΙΑ

«Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα στοματικά βακτήρια που εμπλέκονται στην περιοδοντική νόσο βρίσκονται κυρίως στην πλάκα κάτω από τα ούλα», δήλωσε η Amy Millen, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Περιβαλλοντικής Υγείας.

«Η εξέταση των μετρήσεων των βακτηρίων του σάλιου μπορεί να μη μας πει πώς σχετίζονται τα στοματικά βακτήρια με την περιοδοντική νόσο, επειδή δεν κοιτάμε στο σωστό περιβάλλον μέσα στο στόμα», πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα ανέφερε θετικές συσχετίσεις μεταξύ των συνολικών υδατανθράκων, του γλυκαιμικού φορτίου και της σακχαρόζης με το βακτήριο Streptococcus mutans, που συντελεί στην τερηδόνα και σε ορισμένους τύπους καρδιαγγειακών παθήσεων. Το εύρημα επιβεβαιώνει προηγούμενες παρατηρήσεις.

«Εξετάσαμε αυτά τα βακτήρια σε σχέση με τη συνήθη κατανάλωση υδατανθράκων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε μια μεγάλη ποικιλία τύπων υδατανθράκων: συνολική πρόσληψη υδατανθράκων, πρόσληψη φυτικών ινών, πρόσληψη δισακχαριτών, έως απλή πρόσληψη ζάχαρης», είπε η Millen.

«Καμία άλλη μελέτη δεν είχε εξετάσει τα στοματικά βακτήρια σε σχέση με ένα τόσο ευρύ φάσμα τύπων υδατανθράκων στην ίδια ομάδα.

Εξετάσαμε, επίσης, συσχετίσεις με το γλυκαιμικό φορτίο, το οποίο δεν έχει μελετηθεί καλά σε σχέση με το στοματικό μικροβίωμα».

Ωστόσο, το βασικό ερώτημα είναι τι σημαίνει αυτό για τη γενική υγεία, κι αυτό δεν είναι ακόμα κατανοητό.

«Καθώς γίνονται περισσότερες μελέτες για το μικροβίωμα του στόματος χρησιμοποιώντας παρόμοιες τεχνικές αλληλούχισης, και την εξέλιξη ή ανάπτυξη της περιοδοντικής νόσου με την πάροδο του χρόνου, ίσως αρχίσουμε να βγάζουμε καλύτερα συμπεράσματα για το πώς η διατροφή σχετίζεται με το στοματικό μικροβίωμα και την περιοδοντική νόσο», τόνισε η Millen.

Διαβάστε ακόμη: Φυσικό λίφτινγκ προσώπου με βιταμίνη C και υαλουρονικό οξύ