Νέα έρευνα – Η κλιματική άλλαγή επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες

Τη θέση της γυναίκας στους τομείς με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και την Ελλάδα, αλλά και την αλληλεπίδραση που έχει η κλιματική αλλαγή και η έμφυλη ισότητα προσπαθεί να φωτίσει νέα έρευνα.

Το Women On Top σε συνεργασία με την SUSTAINABLEWE και τη συνδρομή ερευνητών και ερευνητριών του ΕΚεΠεΚ του Παντείου Πανεπιστημίου, υλοποίησε έρευνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις γυναίκες.

Η έρευνα με τίτλο «Κλιματική αλλαγή και έμφυλη ισότητα στη Μεσόγειο και την Ελλάδα», επιχειρεί να ρίξει φως στην αλληλεπίδραση της κλιματικής αλλαγής και της έμφυλης ισότητας, βάσει δεδομένων που αναδεικνύουν ότι οι γυναίκες, όπως και άλλες, ευάλωτες, κοινωνικές ομάδες, επηρεάζονται δυσμενέστερα από το φαινόμενο σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής, τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο, αλλά συμμετέχουν λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται στις στρατηγικές και τις δράσεις για την αντιμετώπισή του.

Από τη βιβλιογραφική επισκόπηση που αποτέλεσε τη βάση του α’ μέρους της έρευνας, διαφαίνεται ότι η όξυνση των ανισοτήτων για τις γυναίκες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, γίνεται εμφανής στον γεωργικό και τον τουριστικό τομέα. Αλλά και κατά την έκθεσή τους τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, τις οποίες οι γυναίκες είναι -για κοινωνικούς κυρίως λόγους, λιγότερο έτοιμες να αντιμετωπίσουν.

Οι φυσικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή απειλούν τη διαβίωση των γυναικών

Η διαβίωση των γυναικών κατά τη διάρκεια των μεγάλων αυτών καταστροφών γίνεται δυσκολότερη και λόγω της φτώχειας που εκείνες πιο συχνά αντιμετωπίζουν, αλλά και λόγω της αύξησης των φαινομένων έμφυλης βίας που παρουσιάζεται κατά τις περιόδους αυτές.

Οι προκλήσεις αυτές, μάλιστα, δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και σε αρκετές περιοχές ανεπτυγμένων κρατών, όπως φυσικά και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που μοιράστηκε η Δρ Ζ. Δημαδάμα, Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών και Επιστημονική Συνεργάτης του Ε.Κε.Π.Ε.Κ,. κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο Inclusivity Lounge του Women On Top, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum 2022, παρά τα περιορισμένα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, οι καταστροφές από τις πυρκαγιές στο Μάτι και την Εύβοια, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να έχουν πλήξει σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες και τα κορίτσια των περιοχών αυτών.

Επιτακτική η γυναικεία ενδυνάμωση

Σε συνδυασμό με τη δυσκολία διατήρησης της ενεργειακής ασφάλειας, την εξασφάλιση πόσιμου νερού και τη μεγέθυνση του ψηφιακού χάσματος ανδρών γυναικών, τα ζητήματα που αναδεικνύονται από την έκθεση αυτή αναδεικνύουν τη σημασία καταπολέμησης των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που εμποδίζουν την ενδυνάμωση των γυναικών, η οποία θα επιτρέψει να καταστούν και οι ίδιες πολύτιμοι παράγοντες διαχείρισης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Η κλιματική αλλαγή στην καθημερινότητα των γυναικών στην Ελλάδα

Στο β’ μέρος της έρευνας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 και έχει ως στόχο να συμβάλει στην κάλυψη του κενού δεδομένων που παρατηρείται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, θα διερευνηθούν ποσοτικά και ποιοτικά οι ακριβείς επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στην καθημερινότητα και τις προοπτικές των γυναικών στην Ελλάδα.

Θα προταθούν ακόμα συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών αλλά και για την ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου σε κάθε πρωτοβουλία και πολιτική που αποσκοπεί στην κλιματική προσαρμοστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η έρευνα αποτελεί μια πρωτοβουλία του Women On Top και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την SUSTAINABLEWE και τη συνδρομή ερευνητών και ερευνητριών του ΕΚεΠεΚ του Παντείου Πανεπιστημίου.