Μήπως σας λείπει σίδηρος; Τι πρέπει να κάνετε

Η αίσθηση κόπωσης είναι συχνό σημάδι ότι ο σίδηρος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, εάν μάλιστα νιώθετε ότι σας «κόβεται» η ανάσα και είστε χλωμοί τότε είναι πιθανό τα αποθέματα σε σίδηρο να είναι πολύ χαμηλά.

Η ανεπάρκεια σιδήρου ή αλλιώς σιδηροπενία είναι μία πολύ κοινή πάθηση, που προκαλείται εξαιτίας χαμηλών επιπέδων σιδήρου στο αίμα, συνήθως λόγω απώλειας αίματος π.χ. κατά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας λόγω της εμμήνου ρύσεως

Για το λόγο αυτό, συνηθέστερα «θύματα» της σιδηροπενικής αναιμίας είναι οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ποια τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μαρτυρούν την έλλειψη σιδήρου είναι η αίσθηση κόπωσης και έλλειψη ενέργειας, το εύκολο λαχάνιασμα, το αίσθημα παλμών και η ωχρότητα.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΥΓΕΙΑ&ΟΜΟΡΦΙΑ

Σε όποια περίπτωση, η έλλειψη σιδήρου αντιμετωπίζεται φυσικά μέσω της διατροφής, καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο, αλλά και με φαρμακευτικά συμπληρώματα σιδήρου.

Στις γυναίκες, η έντονη εμμηνόρροια, που ισοδυναμεί με μεγάλη απώλεια αίματος ή μια εγκυμοσύνη είναι οι συνήθεις λόγοι που προκαλούν έλλειψη σιδήρου.

Στην εγκυμοσύνη, ο κυριότερος παράγοντας που οδηγεί σε αναιμία είναι η διατροφή, που συχνά είναι «φτωχή» σε σίδηρο.

Ωστόσο, με μια απλή εξέταση αίματος μπορείτε να δειξει εάν ο σίδηρος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Η εξέταση αίματος δείχνει τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα. Αν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, πιθανότατα και τα επίπεδα φερριτίνης θα είναι χαμηλά.

Εάν διαπιστωθεί σιδηροπενία, είναι πιθανό ο γιατρός να σας συστήσει συμπληρώματα σιδήρου (σε ταμπλέτας ή αμπούλα).

Πώς θα αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου

Τα συμπληρώματα σιδήρου είναι μια καλή λύση για να αντιμετωπίσουμε την αναιμία, ενώ υπάρχουν πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε και μόνοι μας.

Για παράδειγμα, ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα μας είναι η διατροφή.

Θα πρέπει, λοιπόν, να συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διατροφολόγι αρκετές τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Εάν θέλετε να επωφεληθείτε το μέγιστο από τον σίδηρο που έχουν να προσφέρουν οι τροφές, μην παραλείπετε να καταναλώνετε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κόκκινο κρέας, αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, δαμάσκηνα και σταφίδες, αλλά και όσπρια (φασόλια, φακές).

Παράλληλα, καλό θα ήταν να αποφύγετε τροφές που δεν ευνοούν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, όπως τσάι, καφέ, γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τρόφιμα πλούσια σε φυτικό οξύ, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Διαβάστε ακόμη: Health coach αποκαλύπτει το ρόφημα που εξαφανίζει την κυτταρίτιδα