Κακή διάθεση στην περίοδο – Είναι φυσιολογικό;

Ένα μεγάλο ποσοστο γυναικών αντιμετωπίζει εναλλαγές στη διάθεση πριν αλλά και κατά την διάρκεια της περιόδου τους, όπως και χαμηλή ενέργεια και αυξημένη κόπωση.

Aρχικά ας ξεκαθαρίσουμε κάτι, οι αλλαγές τόσο σε σωματικό, όσο και ψυχολογικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των «δύκολων» μερών της γυναίκας είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό όπως επισημαίνουν οι ειδικοί

Αναφορικά με την κόπωση της περιόδου είναι σύμπτωμα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Το PMS είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που ορισμένες γυναίκες βιώνουν λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Μάλιστα, περισσότερο από το 90% των γυναικών με περίοδο αναφέρουν ότι εμφανίζουν συμπτώματα PMS.

Μερικά συμπτώματα PMS που μπορεί να συνοδεύουν την κόπωση της περιόδου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, αλλαγή στην όρεξη, αυξημένη ανησυχία, εναλλαγές στην διάθεση, πόνοι κ.τ.λ..

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΥΓΕΙΑ&ΟΜΟΡΦΙΑ

Παρόλο που οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε μία και μοναδική αιτία για το φαινόμενο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πιθανότατα οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές.

Οι ωοθήκες παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, με την παραγωγή των οιστρογόνων να αυξάνεται κατά το πρώτο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου και να μειώνεται κατά το δεύτερο μισό. Τα επίπεδα της σεροτονίνης συχνά μειώνονται, όσο τα οιστρογόνα αυξάνονται.

Τα μειωμένα επίπεδα αυτού του νευροδιαβιβαστή μπορούν να οδηγήσουν σε «πεσμένη» διάθεση και μειωμένα επίπεδα ενέργειας.

Άλλες πιθανές αιτίες κόπωσης περιόδου περιλαμβάνουν:

Χαμηλά επίπεδα σιδήρου:

Η βαριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου. Χωρίς επαρκή σίδηρο, το σώμα δεν μπορεί να παράγει την αιμοσφαιρίνη που απαιτούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα του σώματος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία και κόπωση.

Επιθυμία για συγκεκρμένες τροφές

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, πολλές γυναίκες μπορεί να βιώσουν έντονη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές. Η κατανάλωση υπερβολικής τροφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με την απότομη αυτή διακύμανση να προκαλεί το αίσθημα της κούρασης.

Διαταραχές στον ύπνο

Οι πόνοι της περιόδου και οι αλλαγές στη διάθεση μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στον ύπνο, με αποτέλεσμα να νιώσετε κούραση ή εξάντληση την επόμενη ημέρα.

Διαβάστε ακόμη: Health coach αποκαλύπτει το ρόφημα που εξαφανίζει την κυτταρίτιδα