Η εμμηνόπαυση επηρεάζει την ψυχική διάθεση; Όλες οι αλλαγές

Όταν η έμμηνος ρύση της γυναίκας έχει σταματήσει εντελώς για τουλάχιστον 12 μήνες, είναι σημάδι ότι έρχεται η… εμμηνόπαυση.

Η διακοπή της εμμηνόρροιας δεν είναι η μοναδική αλλαγή που συμβαίνει στον οργανισμό, απλά οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται όλες τις μεταβολές που συμβαίνουν εξαιτίας της δραστικής μείωσης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο αίμα τους.

Όπως επισημαίνουν έρευνες, η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τη ψυχική διάθεση. Μπορεί να αισθάνεσαι χαρούμενη και γεμάτη αυτοπεποίθηση την μία ημέρα και κακοδιάθετη την επομένη.

Μπορεί επίσης να έχεις διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης που προκαλούν ευερεθιστότητα. Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι παράγοντας άγχους ή κατάθλιψης.

Εάν η έντονη ψυχική κατάπτωση ή το άγχος επιμένουν επί περισσότερο από δύο εβδομάδες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Η γυναίκα μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει δυσκολίες στον ύπνο. Αυτές μπορεί να σχετίζονται με τις εξάψεις και τη νυκτερινή εφίδρωση. Για άγνωστους λόγους η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει και τη μνήμη.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη Υγεία και Ομορφιά 

Η απώλεια μνήμης είναι πιο συχνή με την πάροδο του χρόνου, αλλά παραμένει άγνωστο εάν αυτό σχετίζεται με την εμμηνόπαυση ή υπάρχει κάποια άλλη υποκείμενη αιτία.

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σύμφωνα με την Υπηρεσία Υγείας των Γυναικών (OWH) του αμερικανικού υπουργείου Υγείας:

Στο αναπαραγωγικό σύστημα

Εκτός από τις ωοθήκες και τη μήτρα, η εμμηνόπαυση επηρεάζει και άλλα τμήματα του αναπαραγωγικού συστήματος.

Όταν η γυναίκα δεν έχει πια περίοδο, δεν παρουσιάζει την πάχυνση της βλέννας του τραχήλου στο μέσον του έμμηνου κύκλου που οφειλόταν στην ωορρηξία.

Επιπλέον, παρουσιάζει κολπική ξηρότητα και μείωση της ερωτικής επιθυμίας, ενώ η κολπική ξηρότητα συχνά καθιστά επώδυνο το σεξ.

Η χρήση λιπαντικού κατά το σεξ μπορεί να μειώσει τον πόνο, ενώ ειδική αντιμετώπιση μπορεί να χρειαστεί η μείωση της ερωτικής επιθυμίας.

Στο ενδοκρινικό (ορμονικό) σύστημα

Σε αυτό ανήκουν οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την αναπαραγωγή, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

Η έλλειψη των οιστρογόνων προκαλεί τις εξάψεις, που αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.

Οι εξάψεις προκαλούν αιφνίδιο αίσθημα ζέστης, εφίδρωση και με αναψοκοκκίνισμα του δέρματος στο πρόσωπο.

Μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας και να διαρκέσουν από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά κάθε φορά.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι εξαιρετικά σημαντικές για την πρόληψη και την διαχείριση των εξάψεων.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Αποφυγή της καφεΐνης και των καυτών ροφημάτων
  • Τεχνικές χαλάρωσης (όπως ο διαλογισμός και η ύπνωση)
  • Μετά την εμμηνόπαυση είναι επίσης συνήθης η αύξηση του σωματικού βάρους, με συσσώρευση των κιλών στην κοιλιά.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην μείωση των καύσεων, λόγω της εμμηνόπαυσης. Επομένως η γυναίκα πρέπει να προσέχει τι τρώει.

Στο ουροποιητικό σύστημα

Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει στην ακράτεια ούρων. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ουρείτε πιο συχνά ή ότι έχετε διαρροή μικρής ποσότητας ούρων όταν γελάτε, σκύβετε ή φταρνίζεστε.

Η συχνή ούρηση μπορεί επίσης να εμποδίζει τον ήσυχο ύπνο το βράδυ.

Στο καρδιαγγειακό σύστημα

Τα οιστρογόνα ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση. Η μείωση των επιπέδων τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μπορεί, λ.χ., να αυξηθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Στο μυοσκελετικό σύστημα

Η εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της οστικής μάζας (οστεοπενία) και στην οστεοπόρωση. Η συνέπεια είναι αυξημένος κίνδυνος κατάγματος των οστών.

Η απώλεια της μυϊκής μάζας που φυσιολογικά συμβαίνει μετά την ηλικία των 40 ετών, μπορεί να επιταχυνθεί μετά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, οι αρθρώσεις μπορεί να γίνουν πιο δύσκαμπτες και να πονάνε.

Εxtra tip: Η συστηματική γυμναστική μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της απώλειας της οστικής και της μυϊκής μάζας.