Γιατί οι ενήλικες δεν πρέπει να πίνουν γάλα – Τι λέει διακεκριμένη διαιτολόγος

«Οι ενήλικες δεν χρειάζονται γάλα», αναφέρει η Amy Shapiro, διακεκριμένη διαιτολόγος και ιδρύτρια της Real Nutrition.

Καθώς ο κόσμος μας αλλάζει και εξελίσσεται, δεν χρειάζεται να ακολουθούμε παλιές συνήθειες στον τρόπο ζωής μας.

Πλέον υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές στην επιλογή γάλακτος από το 2% ή το πλήρες αγελαδινό γάλα.

Με την αυξημένη δημοτικότητα του εναλλακτικού γάλακτος, όπως το γάλα βρώμης, το γάλα αμυγδάλου, το αποβουτυρωμένο γάλα, το γάλα σόγιας, η ανάγκη για αγελαδινό γάλα μειώνεται.

«Το γάλα δεν είναι απαραίτητο συστατικό στις δίαιτες ενηλίκων, καθώς υπάρχουν πολλά υποκατάστατα που είναι πλούσια σε ασβέστιο και άλλες βιταμίνες που μπορεί να λαμβάνετε» λέει η διαιτολόγος.

«Είτε σας αρέσει να πίνετε γάλα είτε όχι, δεν είναι απαραίτητο. Μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, βιταμίνης Α και βιταμίνης D, αλλά αν πάρετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά από άλλα τρόφιμα, μπορείτε να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες», προτείνει η ειδικός.

Μάλιστα όπως λέει η ίδια, η διακοπή κατανάλωσης γάλακτος έχει σημαντικά οφέλη τόσο στο μυαλό όσο και το σώμα.

Τα οφέλη από τη μη κατανάλωση γάλακτος

1.Θα δείτε βελτίωση στην επιδερμίδα

«Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα σε όλη τους τη ζωή χωρίς να γνωρίζουν ότι μπορεί να έχουν δυσανεξία σε αυτά. Μόλις σταματήσετε το γάλα, «αν έχετε μια ευαισθησία που δεν είχατε αντιληφθεί μπορεί να παρατηρήσετε λιγότερη ακμή ή έκζεμα».

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΥΓΕΙΑ&ΟΜΟΡΦΙΑ

«Ενώ η ακμή και οι δερματικές παθήσεις (έκζεμα) είναι συνήθως κληρονομικές, ορισμένα συστατικά του γάλακτος μπορούν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο» τονίζει η διαιτολόγος.

2. Αλλεργίες

«Εκτός από δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στα γαλακτοκομικά, υπάρχουν και άλλες αλλεργίες ή ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση γάλακτος ή καθημερινών προϊόντων.

Δύο από τις πιο κοινές παθήσεις που συνδέονται με το αγελαδινό γάλα είναι το Σύνδρομο Εντεροκολίτιδας που προκαλείται από Πρωτεΐνες Τροφίμων (FPIES) και η Ηωσινοφιλική Οισοφαγίτιδα (EoE), σύμφωνα με το godairyfree.org, τα οποία έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα ειδικά στο γαστρεντερικό σύστημα.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το γάλα) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερεθίσματα αυτών των αλλεργιών, λόγω των πρωτεϊνών και των πεπτιδίων που περιέχουν και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Τι πρέπει να προσέξετε για να μην έχετε αδύναμα οστά

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, άν κόψετε το αγελαδινό γάλα και «δεν λαμβάνετε ασβέστιο από άλλες πηγές, τότε μπορεί να χάσετε μια καλή πηγή ασβεστίου που μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα οστά σε ορισμένα άτομα».

Μπορείτε να συνεχίσετε να διατηρείτε γερά τα οστά σας με μια ολοκληρωμένη διατροφή, άσκηση και συμπεριλαμβανομένων άφθονων πηγών βιταμίνης D.

4. Καλύτερη εντερική λειτουργία

Η αφαίρεση του γάλακτος από τη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση πολλών πεπτικών προβλημάτων και να υποστηρίξει την καλύτερη υγεία του εντέρου.

«Επίσης, όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα λακτόζης στο σώμα μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα κακής ποιότητας του εντέρου – όπως διάρροια – αυτό είναι αποτέλεσμα του πρηξίματος του παχέος εντέρου» καταλήγει η διαιτολόγος.

Διαβάστε ακόμη: Νέα μελέτη: Πόσο αδυνατίζουμε όταν τρώμε σε συγκεκριμένες ώρες;