Έλλειψη νερού: Τα προβλήματα σε σώμα και δέρμα

Έλλειψη νερού: Ένα πλούσιο αγαθό για τον άνθρωπο είναι το νερό, όπως είναι ευρέως γνωστό. Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο κατά τα 2/3 από νερό, για το λόγο αυτό η έλλειψη του, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Καταναλώνοντας την κατάλληλη ποσότητα νερού που χρειάζεται ημερησίως ο οργανισμός, μένετε ενυδατωμένοι και υγιείς, ενώ βλέπετε θεαματική αλλαγή και στο δέρμα σας το οποίο μένει νεανικό, διατηρώντας την ελαστικότητά του.

Ιδανικά οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 2,7 λίτρα υγρών ημερησίως, δηλαδή περίπου 6-8 ποτήρια.

Ωστόσο, παν μέτρο άριστον, έλεγαν οι αρχαίοι και δεν είχαν άδικο. Τι εννοούμε με αυτό; Ότι η υπερβολική κατανάλωση νερού δεν είναι οπωσδήποτε καλή, ενώ μπορεί να εγκυμονεί και κινδύνους.

Όπως για παράδειγμα η υπονατριαιμία, η ταχεία δηλαδή πρόσληψη νερού, όπου πλημμυρίζει το εσωτερικό των κυττάρων και το νάτριο εξαντλείται. Το φαινόμενο της υπονατριαιμίας είναι σύνηθες στους αθλητές πολλών χιλιομέτρων.

Όπως λένε και οι ειδικοί, ακούμε το σώμα μας και πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε.

Τα προβλήματα που προκαλεί στην ομορφιά η έλλειψη νερού

Δέρμα θαμπό και αφυδατωμένο

Η επαρκής πρόσληψη νερού, βοηθά το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες, διατηρεί το δέρμα καθαρό και ενυδατωμένο, κάνοντας το να φαίνεται καθαρό και φρέσκο. Για όλους αυτούς τους λόγους η έλλειψη του, φέρει τα αντίθετα από αυτά αποτελέσματα.

Νύχια πιο εύθραυστα

Σπάνε τα νύχια σας με το παραμικρό; Τα εύθραυστα νύχια που σπάνε συνεχώς και ξεφλουδίζουν μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης. Kαταναλώνοντας νερό σε καθημερινή βάση, ευνοείτε την υγεία και ανάπτυξη των νυχιών σας.

Ευνοεί τη γήρανση

Το νερό δεν είναι κάποιο «μαγικό φίλτρο« που θα εξαφανίζει τις ρυτίδες και τα σημάδια του χρόνου. Παρόλα αυτά σύμφωνα με έρευνες συντελεί σημαντικά στη διατήρηση της φυσικής ελαστικότητας της επιδερμίδας, σε συνδυασμό δε, με μια υγιεινή διατροφή μπορεί να φέρει αποτελέσματα που θα σας ενθουσιάσουν!

Τα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία η έλλειψη νερού

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Με την κατανάλωση νερού, το σώμα μας αποβάλει τις τοξίνες διευκολύνοντας την καλή κυκλοφορία του αίματος. Το κυκλοφορικό σύστημα χρειάζεται νερό για να λειτουργεί σωστά, καθώς η ποσότητα του αίματος στο σώμα δεν αρκεί για να γεμίσει όλες τις αρτηρίες, τις φλέβες και τα αγγεία.

Προβλήματα σε πεπτικό σύστημα

Η έλλειψη νερού, μειώνει την παραγωγή των πεπτικών υγρών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα σε στομάχι, καθώς και παθήσεις όπως η γαστρίτιδα και τα έλκη.

Επηρεάζει το ουροποιητικό σύστημα (συχνές ουρολοιμώξεις και κυστίτιδα)

Δεδομένου ότι για να λειτουργήσουν σωστά νεφρά και ουροποιητικό σύστημα χρειάζεται κατανάλωση άφθονου νερού, τι γίνεται όταν δεν πίνετε νερό; Όταν αφυδατώνεστε τότε παραμονεύει ο κίνδυνος να προσβληθείτε από λοιμώξεις του ουροποιητικού ή της ουροδόχου κύστης, όπως κυστίτιδα και ουρολοιμώξεις.

Κόπωση

Αισθάνεστε το αίσθημα της κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο; Η αφυδάτωση των ιστών, ως αποτέλεσμα της έλλειψης υγρών, προκαλεί τη μείωση της δραστηριότητας των ενζύμων και των μηχανισμών παραγωγής ενέργειας.

Προβλήματα σε αναπνευστικό σύστημα

Καταναλώνοντας τη σωστή ποσότητα νερού προλαμβάνετε τα αναπνευστικά προβλήματα, καθώς διατηρείτε υγρές τις βλεννώδεις μεμβράνες των πνευμόνων, της μύτης και άλλων οργάνων, με αποτέλεσμα να προστατεύεστε από τυχόν σωματίδια.

Παχυσαρκία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση νερού αποβάλει τις τοξίνες από το σώμα, ρυθμίζοντας άριστα τον μεταβολισμό σε συνδυασμό μάλιστα με μια ισορροπημένη διατροφή. Επιπλέον μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι με αποτέλεσμα να η έλλειψη του να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως περιττά κιλά και παχυσαρκία.

Διαβάστε επίσης: Δέρμα και διατροφή: Βάλτε «φρένο» στη γήρανση