Ξεχνάς και έχεις έλλειψη συγκέντρωσης; Δες που οφείλεται

Υπάρχουν μερικές μέρες που δυσκολεύεσαι να θυμηθείς πράγματα, ενώ δεν μπορείς να συγκεντρωθείς με τίποτα στη δουλεία σου, βρίσκεσαι σε μια σύγχυση και απορείς τι σου συμβαίνει.

Γράφει η Ηλέκτρα Σπανού,

Εάν αισθάνεσαι πολύ συχνά τζετ λακ ή hangover χωρίς να έχεις πιει ούτε μια γουλιά αλκοόλ, μάλλον κάτι άλλο σου συμβαίνει.

Καθώς μεγαλώνουμε ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να είναι τόσο ευέλικτος, εάν προσθέσουμε μάλιστα, το άγχος και το στρες από τις αυξανόμενες υποχρεώσεις, την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή.

Το αποτέλεσμα είναι να παλεύεις να βρείς τις σωστές λέξεις ή να μην μπορείς να θυμηθείς το όνομα εκείνου του τύπου που έπαιζε σε εκείνη την εκπομπή για εκείνο το πράγμα. Αυτό ονομάζεται «εγκεφαλική ομίχλη».

Η ομίχλη του εγκεφάλου είναι μια κατάσταση αρκετά συχνή που επηρεάζει άνδρες και γυναίκες σε όλες τις ηλικίες.

«Στην πραγματικότητα η ομίχλη του εγκεφάλου ο τρόπος του εγκεφάλου να σας πει ότι κάτι δεν είναι βέλτιστο», εξηγεί ο Mike Dow, PhD, PsyD, ειδικός στην υγεία του εγκεφάλου και συγγραφέας του The Brain Fog Fix.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΥΓΕΙΑ&ΟΜΟΡΦΙΑ

«Μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά για διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορεί να είναι δυσκολία να φέρεις λέξεις στο μυαλό σου, γκρίζα διάθεση, χαμηλή ενέργεια ή να ξεχνάς πράγματα».

Ωστόσο είναι μια κατάσταση που είναι προσωρινή και  μπορεί να διορθωθεί  με σωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Τρόποι για να «καθαρίσετε» το κεφάλι σας και να αποφύγετε την «εγκεφαλική ομίχλη»

Διαχειριστείτε το άγχος σας

Όταν έχετε υπερβολικό γνωστικό φορτίο δηλαδή κάνετε πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα ή έχετε πάρα πολλά στο μυαλό σας αυτό επιβαρύνει τα νοητικά μας αποθέματα», λέει η Bridges. «Είναι πάρα πολλά για τον εγκέφαλό μας».

Σύμφωνα με την Bridges, οι έρευνες δείχνουν ότι η εργασία σε διαστήματα 90 λεπτών και στη συνέχεια ένα διάλειμμα για να πιείτε νερό, να κάνετε έναν σύντομο περίπατο ή να κάνετε ένα τηλεφώνημα, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εγκεφαλικής σας ισχύος.

«Ελαχιστοποιώντας αυτά τα χρονικά διαστήματα εργασίας, ανακουφίζετε το στρες στον εγκέφαλό σας».

Ακολουθήστε μια διαλειπούσα νηστεία

Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία καθώς προκαλεί την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, που ονομάζεται νευρογένεση.

Δίνοντας στο σώμα σας ένα διάλειμμα από την πέψη, στην πραγματικότητα δίνετε και στον εγκέφαλό σας ένα διάλειμμα”, λέει η Sarah Bridges, PhD, ψυχολόγος με έδρα τη Μινεσότα. Και συνεχίζει:

Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί επίσης να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία. «Η διαλείπουσα νηστεία προκαλεί την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, που ονομάζεται νευρογένεση.

Δίνοντας στο σώμα σας ένα διάλειμμα από την πέψη, στην πραγματικότητα δίνετε και στον εγκέφαλό σας ένα διάλειμμα».

Μήπως ο ύπνος σας δεν είναι επαρκής;

«Οι κακές συνήθειες ύπνου μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους και να διαταράξουν την ευκαιρία του εγκεφάλου να ξεκουραστεί και να ανακάμψει», λέει η Bridges.

«Αυτό μπορεί να προέλθει από ένα ασυνεχές πρόγραμμα ύπνου, να μην κοιμάστε βαθιά ή να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας – όλα αυτά μπορούν να σας δώσουν παροδική εγκεφαλική ομίχλη».

Εξασκήστε τον εγκέφαλο

Κλείστε την τηλεόραση που κουράζει το μυαλό για μια ώρα και αντ’ αυτού λύστε ένα σταυρόλεξο ή παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι (κατά προτίμηση μνήμης).

Ακόμα και το να μάθετε κάτι καινούργιο μπορεί να δώσει στον εγκέφαλό σας μια απαραίτητη επανεκκίνηση.

Περπατήστε

Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο, βοηθώντας τον να αποδίδει στο μέγιστο», εξηγεί η ειδικός.

Ακόμη και ένας καθημερινός περίπατος -μια ώρα είναι το καλύτερο- μπορεί να επαναφέρει τον εγκέφαλο.

Ακολουθώντας αυτά τα μικρά tips, την επόμενη φορά ίωσς να θυμηθείς ποιο εκείνο το όνομα που δεν σου ερχόνταν με τίποτα!

Διαβάστε ακόμη: Πώς να χάσεις βάρος πίνοντας smoothies – 4 εύκολες συνταγές