Διαβήτης και υπέρταση: Η άσκηση που μειώνει τον κίνδυνο

Η άσκηση παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη και της υπέρτασης, με το καθημερινό περπάτημα να θεωρείται μια μέθοδος που συμβάλλει δραστικά στη μείωση του κινδύνου.

Εξάλλου, τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά, μεταξύ των οποίων έχει αποδειχθεί πως αποτελούν τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης του άγχους, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία.

Σύφωνα με τις συστάσεις της εταιρείας, 150 λεπτά αερόβιας άσκησης, μέτριας έντασης, κάθε εβδομάδα ή περίπου 30 λεπτά, πέντε ημέρες την εβδομάδα, είναι ιδανικά.

Με αφορμή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που έκαναν περισσότερα βήματα σε σύντομες περιόδους, έζησαν περισσότερο.

Τα οφέλη για την υγεία αυξάνονται όταν αυξάνονται και στα 4.500 τα βήματα κάθε μέρα.

Συγκριτικά με τη μηδαμινή άσκηση, κάθε μέρα που κάποιος αύξανε τον αριθμό των βημάτων του κατά 1.000, μειωνόταν ο κίνδυνος θανάτου κατά 28%, την περίοδο της έρευνας.

Ωστόσο, όσοι έκαναν περισσότερα από 2.000 βήματα την ημέρα είδαν μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 32%, την ίδια περίοδο μέτρησης.

Διαβάστε επίσης: Tι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μεσήλικα άτομα που περπατούσαν στον μέγιστο βαθμό, μείωσαν κατά 43% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και κατά 31% την αρτηριακή πίεση.

Τι ισχύει για τις γυναίκες

Όσον αφορά τις γυναίκες της έρευνας, εκείνες που είχαν τα περισσότερα βήματα είχαν κατά 61% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες, συγκριτικά με τις γυναίκες που περπατούσαν λιγότερο, ενώ για κάθε αύξηση κατά 1.000 βήματα οι γυναίκες είχαν κατά 13% χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Tονίζεται δε, ότι τα άτομα που περπάτησαν το λιγότερο 7.000 βήματα την ημέρα, είχαν 50% και 70% μειωμένο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με όσους δεν κατέγραψαν τον ίδιο αριθμό.

Παράλληλα, η κάλυψη περισσότερων από 10.000 βημάτων είχε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Συνεπώς, όσο το δυνατόν περισσότερα βήματα κάθε μέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της επιστημονικής μελέτης.