Δέρμα και διατροφή: Bάλτε «φρένο» στη γήρανση

Δέρμα και διατροφή: Το υγιές και νεανικό σε όψη δέρμα είναι στην κορυφή των επιθυμιών και δεν είναι λίγοι αυτοί που ξοδεύουν μια περιουσία για την περιποίησή του.

Εάν νιώθετε πως έχετε χάσει τη λάμψη σας ή απλά εύχεστε να μπορέσετε να διατηρήσετε την καλή χροιά του δέρματος σας, τότε ακούστε μικρές συμβουλές και μυστικά τρόπου ζωής για να το πετύχετε.

Είναι το «καλό» δέρμα θέμα γονιδίων;

Η πλειοψηφία από εμάς γεννιέται με ένα υγιές και απαλό δέρμα. Παρόλα αυτά, καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα μας γίνεται λιγότερο ανθεκτικό στην ταλαιπωρία και στην έκθεση της καθημερινότητας.

Τα σπουδαία νέα είναι πως όλο αυτό δεν είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τα γονίδια μας.

Το 80-90% συνδέεται με τον τρόπο ζωής μας και έτσι αυτό επιτρέπει να παρέμβουμε σημαντικά.

Τα αίτια της εμφάνισης ρυτίδων, ξηρότητας και αφυδάτωσης του δέρματος είναι τα εξής:

 • Κάπνισμα
 • Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο
 • Μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
 • Φτωχή δίαιτα
 • Έλλειψη ύπνο
 • Υπερβολικό άγχος
 • Γονίδια
Ταΐστε το δέρμα σας «από μέσα»

Ίσως είναι εφησυχαστικό το να ξέρετε πως κανένα τρόφιμο δεν είναι παντελώς απαγορευμένο, καθώς και το ότι δεν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται για ένα δέρμα υγιές.

Συγκεκριμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο για την υγεία του δέρματος π.χ. βιταμίνη Α, C, E, ριβοφλαβίνη, ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Ένα λογικά πλήρες διαιτολόγιο μπορεί να παρέχει όλα τα προαναφερθέντα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να είναι αναγκαία η λήψη τεχνιτών συμπληρωμάτων.

Η ποικιλία είναι το κλειδί!

Η σημαντικότερη οδηγία όλων είναι η επιλογή μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων. Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο ή ομάδα τροφίμων δεν είναι ικανή να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται τόσο το δέρμα μας όσο και το σώμα μας.

Το τελικό αποτέλεσμα από έναν αριθμό διαφόρων μελετών δείχνει πως πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες για σωστή διατροφή για να διασφαλίζουμε ικανοποιητική πρόσληψη συστατικών για το δέρμα και την αντί-γήρανση.

Ακόμα περισσότερο, μια υγιής και ισορροπημένη διατροφή προσφέρει πλούσια παροχή αντιοξειδωτικών ουσιών, τα οποία όπως φαίνεται βοηθούν για την προστασία και την αναδόμηση του δέρματος.

Η σημασία των αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά δουλεύουν για την αναδόμηση των κατεστραμμένων δερματικών κυττάρων. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι άριστη πηγή αντιοξειδωτικών.

Η ποικιλία είναι το απόλυτο κλειδί, και αν μπορείτε να το πετύχετε αυτό, τρώγοντας στις σωστές ποσότητες, όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται θα μπορείτε να έχετε ένα απόλυτα υγιές και λαμπερό δέρμα χωρίς να χρειάζεται να το πολυσκέφτεστε.

Πιείτε αρκετά υγρά

Είναι ουσιαστικό για το δέρμα να πίνετε αρκετά υγρά: 6-8 ποτήρια ημερησίως και ακόμα περισσότερο τους καλοκαιρινούς θερμούς μήνες της Ελλάδας.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν: νερό, τσάι και χυμούς.

Για τους φίλους του αλκοόλ, απολαύστε το με σύνεση

Μεγάλες ποσότητες αλκοόλ σε υπερβολή, μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, η οποία επηρεάζει την εμφάνιση του δέρματος.

Επίσης χρόνια κατανάλωση αλκοόλης μπορεί να προκαλέσει ζάρωμα του δέρματος (καθώς και καταστροφή του συκωτιού, αύξηση της πίεσης και καρδιακή διαταραχή).

Οι ειδικοί συνιστούν, 1-2 μερίδες ποτού ημερησίως για τις γυναίκες έχοντας και μέρες πλήρης αποχής.

Η μονάδα είναι ένα μεγάλο ποτήρι μιας φυσιολογικής σε ένταση μπύρας (280ml περίπου) , ένα μικρό ποτήρι κρασιού(100ml) ή μια μεζούρα ποτού(25ml)

Και τι γίνεται με την σοκολάτα;

Υπάρχουν και καλά νέα για τους εραστές της σοκολάτας. Ένα δύο μικρά κομμάτια σοκολάτας, ακόμα και σε ημερήσια βάση δεν βλάπτουν το δέρμα σας!

Μικρές συμβουλές:
 • Πείτε όχι στο κάπνισμα
 • Βρείτε χρόνο για ξεκούραση και ύπνο
 • Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας
 • Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο