Μπορώ να χρησιμοποιήσω περσινά αντηλιακά; Τι λένε οι ειδικοί
Τσάντες θαλάσσης, μαγιό, σαγιονάρες, παρεό, αντηλιακά έχουν πλέον κατέβει από το πατάρι κερδίζοντας μια θέση στην ντουλάπα μας.
Γράφει η Ελισάβετ Κούτρα
Και ενώ η αγωνία σου μεγαλώνει για το εάν σου κάνει το περσινό σου μαγιό, εάν θα πρέπει να πάρεις κανούριο παρεό ή και ένα έξτρα ακόμη μαγιό για τις βουτιές σου, πέφτεις πάνω στα αντηλιακά.
Για την ακρίβεια στα πολλά αντηλιακά! Αυτά που σου έμειναν από πέρυσι μισοανοιγμένα ή και όχι. Και τώρα είναι που σου γεννάται η απορία.
Να πάρω καινουριο αντηλιακό φέτος ή να χρησιμοποιήσω (για εξοικονόμηση χρημάτων κυρίως) τα περσινά μου αντηλιακά;
Μπορεί να ζούμε στην εποχή που δεν πετάμε τίποτα, ψάχνοντας τρόπους να ανακυκλώσουμε αντικείμενα, ρουχισμό κι άλλα, ωστόσο όχι τα αντηλιακά μας.
Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΥΓΕΙΑ&ΟΜΟΡΦΙΑ
Το αντηλιακό λειτουγεί ακριβώς όπως και τα καλλυντικά, έχει ημερομηνία λήξης.
Πολλοί δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι τα αντηλιακά μας θα πρέπει να ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Συνήθως τα αντηλιακά έχουν πάνω στη συσκευασία τους το χαρακτηριστικό σύμβολο που δείχνει τη διάρκεια ζωής τους μετά το άνοιγμά τους.
Οπότε, αν στην ένδειξη δεις τον αριθμό 12 καταλαβαίνεις πως αυτά τα αντηλιακά έχουν διάρκεια ζωής ένα έτος.
Αυτό σημαίνει πως δεν μπορείς να χρησιμοποιείς το περσινό αντηλιακό σου, καθώς μετά το πέρασμα αυτής της ημερομηνίας, γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό, ευνοώντας την εμφάνιση εγκαυμάτων, καφέ κηλίδων καθώς και αυξημένων πιθανοτήτων ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.
Ουσιαστικά, το πρόβλημα με ένα παλιό αντηλιακό σου είναι ότι μπορεί να έχει αλλοιωθεί η σύστασή του, συνεπώς δεν παρέχει απόλυτη προστασία, ακόμη κι αν τα μεμονωμένα ενεργά συστατικά του παραμένουν αναλλοίωτα.
Ένα παλιό αντηλιακό μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό στις ευαίσθητες επιδερμίδες και ενδεχόμενη ακμή.
Παράλληλα, η έκθεση του προϊόντος σε υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και εαν είναι κλειστό, ή η επαφή του με την άμμο, κ.λπ. μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη βακτηρίων.
Ωστόσο, εάν ένα αντηλιακό φυλάσσεται σε σκιερό μέρος και δεν έχει ανοιχτεί η συσκευασία του, έχει ως επί το πλείστον διάκρεια ζωής από δύο-τρία χρόνια (ανάλογα το αντηλιακό), σύμφωνα με τους δερματολόγους.
Extra tip: Τα αντηλιακά δεν έχουν εποχή-το έχουμε ξαναπει εξάλλου- για αυτό είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιείς καθ΄’ολη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι, γιατί έτσι θα είσαι και προστατευμένη από τη βλαβερή ακτινοβολία του ηλίου και δεν θα έρθεις στην αμήχανη στιγμή να πετάξεις το μισογεμάτο σου αντηλιακό!
Διαβάστε ακόμη: Ποιο αντηλιακό να επιλέξεις τώρα που καλοκαιριάζει (vid)
