Ας δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη της μπανάνας στην υγεία

Ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα στον κόσμο, τα οφέλη της μπανάνας στην υγεία είναι αναμφισβήτητα πολλά, ξέρατε όμως, ότι η κατανάλωσή τους θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι κίνδυνοι από άσθμα;

Εκτός της γλυκιάς γεύσης της, που την καθιστά ευχάριστη στην κατανάλωση, η μπανάνα έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας αφού περιέχει μεγάλες ποσότητες καλίου.

Μια μεσαία μπανάνα περιέχει περίπου 422mg καλίου, δηλαδή το 12% της ημερησίας συνιστώμενης ποσότητας καλίου, με το σο σώμα μας να χρειάζεται αρκετό κάλιο για να λειτουργεί φυσιολογικά.

Ο ηλεκτρολύτης αυτός βοηθά τους μυς και τα νεύρα, διευκολύνει τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και εξισορροπεί τα επίπεδα νατρίου στο σώμα.

Όταν το σώμα δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα καλίου, το άτομο νιώθει αδυναμία και κούραση, ενώ συχνά ταλαιπωρείται από κράμπες.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΥΓΕΙΑ&ΟΜΟΡΦΙΑ

Ας δούμε όμως τα βασικά οφέλη της μπανάνας στην υγεία μας:

  • Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού

Το κάλιο που περιέχει παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση των υγρών στο σώμα, ειδικά μετά την άσκηση που προκαλεί εφίδρωση. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνεται στους περισσότερους αθλητές να τρώνε τροφές πλούσιες σε κάλιο.

  • Θετική επίδραση στο έντερο

Μία μεσαία μπανάνα έχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή περίπου 10% της ημερησίας συνιστώμενης πρόσληψης. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης προβιοτικά, που ωφελούν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.

Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται πριν τη γυμναστική είναι όσες περιέχουν φυσικά σάκχαρα, που δίνουν ενέργεια, χωρίς να επιβαρύνουν το στομάχι. Οι μπανάνες πληρούν και τα δύο αυτά κριτήρια, γι’ αυτό αποτελούν την ιδανική τροφή πριν την άσκηση.

Είναι όμως ιδανικές και για μετά την άσκηση. Σχετική έρευνα έδειξε ότι κάποιες ενώσεις της μπανάνας παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στους μυς μετά τη γυμναστική. Αυτό παρτατηρείται κυρίως σε όσους κάνουν εντατικά ποδήλατο και καταπονούν τους μύες γύρω από τα γόνατα τους.

  • Τα οφέλη της μπανάνας στην καρδιά 

Το κάλιο παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Έρευνες έχουν δείξει πως η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας καλίου, συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Και αυτό γιατί το κάλιο βοηθά στην εξαγωγή του νατρίου από το σώμα μέσω των ούρων.

Διαβάστε ακόμη: Νέα ερευνα αποκαλύπτει το νούμερο 1 φρούτο για δυνατό εγκέφαλο