Λιχαδονήσια: Για μια σύντομη απόδραση στις ελληνικές Σεϋχέλλες!

Καλοκαιράκι… η καλύτερη εποχή του χρόνου και τι καλύτερο από μια μονοήμερη εκδρομή στα όμορφα Λιχαδονήσια, που μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που τα αποκαλούν Σεϋχέλλες της Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αγαπημένος προορισμός, καθώς συγκεντρώνει αρκετό κόσμο που προτιμά να κάνει μια εξόρμηση το Σαββατοκύριακο, ειδικά όσοι διαμένουν στην Αττική.

Ιστορία

Τα Λιχαδονήσια βρίσκονται στην βορειοδυτική πλευρά της Εύβοιας, ανάμεσα στο Μαλιακό και το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, στην προέκταση του αρχαίου ακρωτηρίου Κήναιο, απέναντι από τον οικισμό Κάβο. Απέναντι βρίσκεται το ακρωτήριο Κνήμιδα της Φθιώτιδας.

To σύμπλεγμα των νησιών είναι δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό.

Το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος λέγεται Μανολιά, είναι κατάφυτο και εκεί βρίσκεται η παραλία μας με τα τιρκουάζ νερά και το καλά οργανωμένο beach bar.

Τα Λιχαδονήσια στην ουσία είναι μικρά ακατοίκητα νησάκια, τα οποία αναδύθηκαν μετά από μεγάλο σεισμό και σήμερα αποτελούν βασικό προορισμό για μπάνιο.

Πώς θα πάτε

Πάρτε την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, βγαίνοντας στην έξοδο για τα Καμένα Βούρλα. Εναλλακτικά, μπορείτε να βγείτε από την έξοδο του Άγιου Κωνσταντίνου.

Τα Καμένα Βούρλα βρίσκονται σε απόσταση 3 χλμ. από τα Λιχαδονήσια. Αφήστε το αυτοκίνητο στα Καμένα Βούρλα και κλείστε εισιτήριο με κάποια από τις εταιρείες, που διοργανώνουν εκδρομές στα Λιχαδονήσια.

Μπορεότε να επιλέξετε τα καραβάκια Λιχαδονήσια Ι και Λιχαδονήσια ΙΙ, τα οποία προσφέρουν μια άνετη και γρήγορη μετάβαση με ξενάγηση στο μαγικό τοπίο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε το καραβάκι από τον Κάβο της Εύβοιας. Τα καραβάκια φεύγουν αποκλειστικά για Λιχαδονήσια κάθε 20 λεπτά.

Ιδανικά μπορείτε να επισκεφτείτε τη Μανολιά, ένα μακρόστενο νησάκι με τα γαλαζοπράσινα νερά  που δεν θα χορταίνετε να βγάζετε φωτογραφίες!

Το νησάκι Μανολιά έχει ένα μικρό όρμο που χρησιμεύει ως φυσικό λιμάνι.

Στην ουσία τα Λιχαδονήσια αποτελούνται από τη Μανολιά τη Μεγάλη Στρογγυλή, τη Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, τη Βαγιά, το Βορήα, το Λιμάνι, καθώς και από άλλους μικρούς σκοπέλους και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια.

Όσον αφορά τη Μεγάλη Στρογγυλή είναι το νοτιότερο της συστάδας, όπου πήρε το όνομα του από το στρογγυλό σχήμα του.

Είναι ένα νησί γεμάτο πράσινο, όπου έχει τοποθετηθεί φάρος, ενώ γύρω του βρίσκονται σκορπισμένα ερείπια της Ιεράς Μονής του 12ου αι. μ. Χ, που μόνασε ο Όσιος Γρηγόριος ο Μυροβλήτης.

«Γνωρίσαμε» τις φώκιες και είδαμε το ναυάγιο

Τα Λιχαδονήσια προσφέρονται για υποβρύχιο ψάρεμα και θαλάσσια σπορ (σκι, σερφινγκ).

Επισκεφτείτε το ναυάγιο στα δυτικά του νησιού, το οποίο βρίσκεται μέσα σε μία σειρά από ξέρες και γίνεται αντιληπτό χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό, καθώς είναι προσαραγμένο μόλις στα 6 μέτρα.

Εάν είστε και τυχεροί… θα δείτε μια χαριτωμένη οικογένεια από φώκιες, όπου κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στην ευρύτερη περιοχή και εντυπωσιάζουν με τα τερτίπια τους!

Διαβάστε ακόμη: Ένα κυκλαδίτικο νησί στην… Τυνησία