Ερωτικό διήμερο στην πιο low budget χώρα της Βαλτικής

Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μια από τις πιο ανατρεπτικές πόλεις της Ευρώπης, η Βίλνιους με την μπαρόκ διάθεση ενδείκνυται για ερωτικό διήμερο, καθώς η Λιθουανία παραμένει η πιο low budget χώρα της Βαλτικής.

Η Βίλνιους είναι πραγματική αποκάλυψη για όσους την επισκέπτονται για πρώτη φορά.

Μια αρκετά «κουκλίστικη» πόλη οποία δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Λίμνες, νησάκια, καταπράσινα λιβάδια, κάστρα, αυτή η πόλη των μόλις 550.000 κατοίκων τα έχει όλα…

Ένα μέρος που εκπέμπει παραμυθένιο ρομαντισμό, ενώ δεν λείπει και το ευρωπαϊκό στοιχείο.

Αυτό που θα λατρέψεις σε αυτήν την πόλη είναι η ανεπιτήδευτη ομορφιά της η οποία σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε πόλη της Ευρώπης.

Και θα καταλάβεις τι εννοούμε, εάν επισκεφτείς τις συνοικίες που είναι σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο.

Εκεί θα βρεις ακόμα αγροτικά σπιτάκια και χωματόδρομους που παραπέμπουν περισσότερο σε χωριό παρά σε μεγαλούπολη και δη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Ένα διήμερο στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας φτάνει για να γνωρίσεις και να περιπλανηθείς στα όμορφα καφέ, μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κλαμπ της πόλης.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα κυριότερα σημεία που πρέπει να επισκεφτείς στο ταξίδι σου στη Βίλνιους.

Ξεκινάμε αυτό το όμορφο ταξίδι με έναν περίπατο στο ιστορικό κέντρο της Παλιάς Πόλης, είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις! Μάλιστα έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η οδός του Κάστρου (Pilies) είναι το κεντρικό καλντερίμι, με μικρομάγαζα, μουσικούς του δρόμου και παρατεταγμένα καφέ.

Σαν να είσαι σε μια άλλη εποχή, θα νιώσεις στο «πετσί» σου τη γοτθική αρχιτεκτονική μέχρι την αναγεννησιακή και από το μπαρόκ μέχρι το νεοκλασικισμό, θα περιπλανηθείς στα γεμάτα ιστορία αξιοθέατα.

Ανάμεσα στα γοτθικά δρομάκια της Παλιάς Πόλης, αναδύεται το νέο. Τα φουτουριστικά κτίρια και τα ογκώδη malls σηματοδοτούν το νέο το σύχρονο, αυτό της Νέας Πόλης.

Το σίγουρο είναι πως σε αυτήν την πόλη θα περπατήσεις πολύ, θα περάσεις από τη διάσημη οικολογική αγορά του Tymo, θα διασχίσεις τις όχθες του ποταμού Neris και θα περιηγήθεις στα καταπράσινα και ολάνθιστα πάρκα.

Στην άλλη άκρη της Παλιάς Πόλης, θα βρείςτο πιο πολυσύχναστο «προσκύνημα» της Βίλνιους, τις Πύλες της Ανατολής, εκεί όπου πάνω από την Πύλη δεσπόζει μια χρυσή εικόνα της Παναγίας.

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το Ουζούπις, και επόμενος προορισμός σου η συνοικία των καλλιτεχνών με τα γκράφιτι-έργα τέχνης, την πληθώρα γκαλερί και αντικερί.

Στο κεντρικό δρομάκι, μετά τη γέφυρα, θα βρείς το άγαλμα του Προστάτη Άγγελου του Uzupis, που «προσκύνησε» και ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα. Θα δείς επίσης χαραγμένο σε πλάκες στον τοίχο, το Σύνταγμα του Ουζούπις.

Λόφος Γκεντιμίνας

Επόμενος σταθμός, ο λόφος όπου γεννήθηκε η Βίλνιους, εκεί που χτίστηκε το κάστρο της τον 13ο αιώνα. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και στην κορυφή του ανηφορίζει ένα χωμάτινο δρομάκι που ξεκινά από την πλατεία του Καθεδρικού.

Πλατεία του Καθεδρικού

Στα πόδια του λόφου βρίσκεται η τεράστια πλατεία του Καθεδρικού της πόλης, το πιο γνωστό σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών.

Το ξεχωριστό καμπαναριό του υψώνεται πάνω από τα 50 μέτρα, ενώ στη βάση του υπάρχει και το μικρό «μυστικό» της πλατείας, ένα ζωγραφιστό πλακάκι, το άγγιγμα του οποίου, φέρνει καλοτυχία, σύμφωνα με θρυλικές αναφορές.

Στο πίσω μέρος της πλατείας θα δεις το αναστηλωμένο Παλάτι των Μεγάλων Δουκών και ένα υπέροχο πάρκο. Οι βασικές πλατείες της Παλιάς Πόλης είναι η Πλατεία Καθεδρικού και η Πλατεία Δημαρχείου.

«Σεργιάνι» στις αυλές του… Πανεπιστημίου

Μια μικρή ποιλιτεία, αυτή του Πανεπιστημίου του Βίλνιους κρύβεται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, η οποία ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα και λειτουργεί έως και σήμερα.

Είναι το παλιότερο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη Λιθουανία και ένα από τα παλιότερα στις Βαλτικές χώρες και στην Ευρώπη.

Περιπλανησου στα πλακόστρωτα σοκάκια των αυλών, εξερεύνησε τους δώδεκα περίβολους και απολαύσε τη θέα που προσφέρει το σημείο.

Και μιας που είπαμε θέα, δεν γίνεται να φύγεις από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας χωρίς να επισκεφτείς τα σημεία της πόλης από τα οποία η πανοραμική θέα σου κόβει την ανάσα.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο μέρος από όπου μπορείς να απολαύσεις ολόκληρη την πόλη από ψηλά είναι ο Προμαχώνας του Πυροβολικού, ένα λοφάκι στα νότια της παλιάς πόλης.

Συνεχίσε με τον λόφο των Τριών Σταυρών στα βορειοανατολικά του κέντρου για πιο φαντασμαγορική θέα. Ταξιδέψε  στο όμορφο τοπίο και δες την πόλη από ψηλά στην τρίτη και καλύτερη επιλογή, αυτή  του ψηλότερου κτιρίου της Λιθουανίας, του Πύργου της Τηλεόρασης, που υψώνεται στα 326,5 μέτρα στην περιοχή Karoliniskes.

Extra tip: H καλύτερη εποχή για να επισκεφτείς τη Βίλνιους είναι από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, δηλαδή από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, καθώς είναι μια αρκετά κρύα χώρα.