Ένα ελληνικό χωριό ανάμεσα στα ομορφότερα της Ευρώπης

Ένα πανέμορφο ελληνικό χωριό, που φιγουράρει σε όλες τις λίστες των μεγάλων ταξιδιωτικών περιοδικών βρίσκεται ανάμεσα στα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης.

Το καμάρι της Κεφαλονιάς, η Άσσος, σε κερδίζει με την πρωτότυπη παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική της η οποία έχει διατηρηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ακόμη και σήμερα.

Στο βόρειο τμήμα της Κεφαλλονιάς, δίπλα από τη γνωστή παραλία του Μύρτου, υπάρχει αυτό το πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι. Η ομορφιά και η φινέτσα της αυτού του μέρους εκπλήσσουν ευχάριστα τον επισκέπτη.

Όμορφα χρωματισμένα σπιτάκια φωλιάζουν μέσα στην απόκρημνη πλαγιά του λόφου, ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από πεύκα και κυπαρίσσια.

Για περισσότερα ταξιδιωτικά άρθρα δείτε τη στήλη ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Η θέα στη βοτσαλωτή παραλία με τα κρυστάλλινα νερά «διαφημίζει» το ελληνικό καλοκαίρι, ενώ το κάστρο της Άσσου μαζί με αυτό του Αγίου Γεωργίου, θεωρούνται από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Κεφαλλονιάς.

Η Άσσος ξεχωρίζει για το Ενετικό της κάστρο, από όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη πανοραμική θέα που προσφέρει το τοπίο.

Η ανάβαση είναι δύσκολη, καθώς απαιτείται περπάτημα 30 λεπτών, αλλά η θέα που θα αντικρίσετε είναι συγκλονιστική.

Τι πρέπει να ξέρετε για τη γραφική Άσσο

Χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στα χρόνια της Ενετοκρατίας μπροστά από την απόκρημνη ομώνυμη χερσόνησο με σκοπό να προστατεύσει τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές και αποτέλεσε διοικητική πρωτεύουσα της βόρειας Κεφαλλονιάς από το 1593.

Το φρούριο της ήταν μεγάλης στρατηγικής σημασίας, ενώ σπουδαίες μάχες έλαβαν χώρα με σκοπό την υπεράσπιση του νησιού.

Για μερικές δεκαετίες το κάστρο της Άσσου χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό κράτος ως φυλακή.

Ο διάσημος Βρετανός στρατηγός Τσάρλς Τζέιμς Νάπιερ (1782 – 1853) το περιγράφει σαν «ισχυρότερο ακόμα και από το Γιβραλτάρ».

Στις μέρες μας υπάρχουν μόνο ερείπια του τοίχους και άλλα μέρη του κάστρου της Άσσου, καθώς και ο ναός του Αγίου Μάρκου.

Πώς θα την επισκεφτείτε

Δύο είναι οι τρόποι για να φτάσετε στην όμορφη Άσσο. Με καράβι από την Κυλλήνη το οποίο θα σας μεταφέρει στον Πόρο (περίπου 1,5 ώρα). Η Άσσος απέχει από το λιμάνι του Πόρου 59 χιλιόμετρα.

Η δεύτερη επιλογή είναι να πάρετε από την Πάτρα το καράβι με προορισμό τη Σάμη (περίπου 3,5 ώρες). Μόλις φτάσετε συνεχίζετε οδικώς και σε μισή ώρα θα βρίσκεστε στο πανέμορφο χωριό.

Διαβάστε ακόμη: Mοναδικά road trips στη Βόρεια Ελλάδα – Πώς θα τα οργανώσεις