Δείτε πως να περάσετε ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στην Μπρατισλάβα

Δύο διαφορετικοί κόσμοι, το παλιό και το νέο, από τη μια η Παλιά Πόλη με τα γραφικά σοκάκια και τα ιστορικά κτίρια και από την άλλη η Νέα Πόλη με τα σύγχρονα κτίρια, με μια λέξη η Μπρατισλάβα.

Μια γραφική πόλη για αξέχαστες βόλτες, ο λόγος για την Μπρατισλάβα, τη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας και πρωτεύουσά της, όπου βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη και συνορεύει με την Ουγγαρία και την Αυστρία.

Ένα ταξίδι σε αυτήν την πόλη είναι αναμφισβήτητα μια αρκετά οικονομική επιλογή. Μπορείτε να συνδυάσετε ένα ταξίδι στην Μπρατισλάβα και μια επίσκεψη σε Βουδαπέστη και Βιέννη. Από την άλλη, ένα Σαββατοκύριακο είναι αρκετό για να δείτε όλα όσα χρειάζεται.

Η πόλη χαρίζει στους επισκέπτες ένα ταξίδι σε πολλές εποχές καθώς μέσα από τα γραφικά της σοκάκια έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η Μπρατισλάβα αποτελεί έναν ανερχόμενο προορισμό και βρίσκεται υψηλά στη λίστα με τους αγαπημένους προορισμούς των ταξιδιωτών.

Για περισσότερα ταξιδιωτικά άρθρα δείτε τη στήλη ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Κατά την περιήγηση σας στην πόλη αξίζει να δείτε το πιο πολύ φωτογραφημένο σημείο της πόλης.

Το σημείο μηδέν στον πεζόδρομο της Παλιάς Πόλης, το οποίο αναφέρει αρκετές πρωτεύουσες τού κόσμου τις χιλιομετρικές αποστάσεις.

Στην Μπρατισλάβα θα βρείτε αρκετά εστιατόρια τα οποία σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα αλλά και ευρωπαϊκές γεύσεις.

Η σλοβάκικη κουζίνα θεωρείται από πολλούς βαριά αλλά παρόλα αυτά τα εθνικά τους φαγητά είναι αρκετά νόστιμα. Η σλοβάκικη γαστρονομία έχει επηρεαστεί αρκετά από την τσέχικη κουζίνα, ενώ δεν λείπουν και οι τοπικές μπίρες.

Όσον αφορά τους ρυθμούς της Μπρατισλάβα είναι ήρεμοι, ενώ σε αυτήν την πόλη δεν θα βρείτε έντονη νυχτερινή ζωή.

Στην Παλιά Πόλη μπορείτε να βρείτε κάθε είδους μπαρ. Τα περισσότερα νυχτερινά μαγαζιά βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, και υπάρχουν προτάσεις διασκέδασης για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες.

Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Το Κάστρο

Το πρώτο μέρος που θα πρέπει να επισκεφτείτε είναι το Κάστρο της Μπρατισλάβα.

Το τετράγωνο κτίριο με τους τέσσερις γωνιακούς πύργους βρίσκεται σε ένα απομονωμένο λόφο των μικρών Καρπαθίων πάνω από τον Δούναβη.

Ο ψηλότερος πύργος είναι ο πύργος του Στέμματος που χτίστηκε το 13ο αιώνα, στη νοτιοδυτική γωνία, με ύψος 47 μέτρα.

Εντυπωσιακός είναι ο τοξωτός διάδρομος που οδηγεί σε μια μεγάλη μπαρόκ σκάλα, που δίνει πρόσβαση στους επάνω ορόφους.

Η ιστορία του κάστρου είναι φυσικά πολύ μεγάλη, με τα πρώτα ίχνη ζωής στην περιοχή να ανάγονται στην προ Χριστού εποχή.

Το πέτρινο κάστρο πρωτοκατασκευάστηκε των 10 αιώνα και έζησε στιγμές μεγάλης δόξας, ενώ όπως είναι φυσικό μέσα στα χρόνια δέχονταν αλλαγές, προσθέσεις και αφαιρέσεις μέχρι και τα τέλη του 18ου αιώνα όπου και σταδιακά μετατράπηκε σε ερείπια.

Ανακατασκευάστηκε όμως μετά το 1953, ακολουθώντας το τελευταίο στυλ του που ήταν αρχιτεκτονικής Μπαρόκ.

Το UFO

Πάνω από τον Δούναβη δεσπόζει η γέφυρα με το «ΟΥΦΟ», το παρατσούκλι του πύργου που βρίσκεται στη μία άκρη της γέφυρας «Most SNP» αφού πραγματικά το σχήμα του μοιάζει με … UFO . Τη γέφυρα την αποκαλούν και «Νέα Γέφυρα» ή «Γέφυρα ΟΥΦΟ».

Στην ουσία, η γέφυρα έχει δύο διαδρόμους για πεζούς, σε επίπεδο κάτω από αυτό των αυτοκινήτων. Από την αριστερή μεριά ξεπροβάλλει η πόλη, και από τη δεξιά το κάστρο της πόλης.

Πάνω στον πύργο υπάρχει παρατηρητήριο αλλά και ένα εστιατόριο που προσφέρει ανεμπόδιστη θέα σε ολόκληρη την πόλη.

Η γέφυρα έχει μήκος 430 μέτρα. Κατασκευάστηκε το 1972, και από το παρατηρητήριο τις μέρες με καθαρή ατμόσφαιρα η ορατότητα φτάνει τα 100χλμ: μέχρι την Αυστρία και την Ουγγαρία.

Διαβάστε ακόμη: Ερωτικό διήμερο στην πιο low budget χώρα της Βαλτικής