Το μενού της Τσικνοπέμπτης – Οι καλύτερες προτάσεις των σεφ
Το μενού της Τσικνοπέμπτης: Όπως όλα δείχνουν η φετινή Τσικνοπέμπτη δεν θα είναι όπως τις προηγούμενες χρονιές.
Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να μην μας επιτρέπει να τσικνίσουμε με φίλους και γνωστούς, όπως θα κάναμε υπό κανονικές συνθήκες, ωστόσο θα αρκεστούμε στο τσίκνισμα με τις οικογένειές μας.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποιες προτάσεις των σεφ, εάν δεν θέλετε να αρκεστείτε στα κλασσικά φαγητά.
Τραγανή πανσέτα
Υλικά
Για την πανσέτα
1 1/2 κιλό πανσέτα, χωρίς κόκαλο και δέρμα
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 πράσα
2 καρότα
2 κρεμμύδια
2 στικ κανέλα
1/2 κ.σ. κόκκους μπαχάρι
1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
3 αστεροειδείς γλυκάνισους
1 σκ. σκόρδο
2-3 κλ. δεντρολίβανο
4-5 κλ. θυμάρι
50 γρ. κρασί κόκκινο
2 κύβους κότας
1 λίτρο νερό
1 κ.σ. μουστάρδα
Για τις πατάτες
4 πατάτες, βρασμένες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. θυμάρι, + έξτρα 1 κ.σ. για το σερβίρισμα
1 σκ. σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κ.σ. βούτυρο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για την πανσέτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει καλά.
Με ένα μαχαίρι, χαράσσουμε την πανσέτα χιαστί και από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Βάζουμε την πανσέτα στο καυτό τηγάνι και αφήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Αφαιρούμε και τη βάζουμε σε ένα ταψί. Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά.
Κόβουμε τα πράσα, τα καρότα και τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι, πιπέρι, τον γλυκάνισο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι.
Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα τα λαχανικά. Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε τους κύβους και ανακτεύουμε. Τα μεταφέρουμε στο ταψί περιμετρικά από την πανσέτα, προσθέτουμε το νερό και βάζουμε στον φούρνο για 2-2 ½ ώρες.
Για τις πατάτες
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Κόβουμε τις πατάτες σε ακανόνιστα κομμάτια και τις βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. θυμάρι, το σκόρδο σπασμένο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το βάζουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε το βούτυτρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Για το σερβίρισμα
Μεταφέρουμε την πανσέτα και τις πατάτες σε μία πιατέλα. Σουρώνουμε σε ένα μπολ τη σάλτσα με τα λαχανικά που έχουν μείνει στο ταψί.
Με ένα κουτάλι αφαιρούμε την επιφάνεια της σάλτσας γιατί εκεί παραμένει το περιττό λίπος.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και περιχύνουμε το κρέας με τις πατάτες. Σερβίρουμε με το θυμάρι.
Κεμπάπ Γιαουρτλού
Υλικά
250 γρ. κιμά, μοσχαρίσιο 2 φορές περασμένο
250 γρ. κιμά, αρνίσιο 2 φορές περασμένο
1 αυγό
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/4 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
250 ml γάλα, πλήρες
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
1/4 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. μπαχάρι
1/4 κ.γ. μπούκοβο
1/4 κ.γ. τσιμένι
1/4 κ.γ. ρίγανη, ξερή
3 φέτες ψωμί του τοστ
Για τη σάλτσα:
100 ml ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
Πίτες για σουβλάκι
Γιαούρτι στραγγιστό
Μέθοδος εκτέλεσης
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Πλάθουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα ώστε να σφίξει.
Σχηματίζουμε τα κεμπάπ και τα περνάμε σε καλαμάκια. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι ή μια γκριλιέρα και ψήνουμε για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Κοτόπουλο BBQ και γεμιστές ψητές πατάτες
Υλικά
1 κοτόπουλο γύρω στα 1.700 γρ.
αλάτι
πιπέρι
Για τη μαρινάδα
1/2 φλ. χυμό φρέσκου λεμονιού
1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.σ. κάρυ
1/2 κ.σ. κύμινο
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. μαγιονέζα
Για τις πατάτες
10 πατάτες μέτριες
ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι
φρέσκο κρεμμύδι
μουστάρδα
τυρί κρέμα
γιαούρτι
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο
Αφαιρούμε το λαιμό και κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες. Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω στον πάγκο.
Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τη μία πλευρά, από την ουρά προς το λαιμό. Πιέζουμε και ανοίγουμε διάπλατα (πεταλούδα) το κοτόπουλο.
Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο, με το στήθος προς τα εμάς και την κοιλιά του στον πάγκο.
Πατάμε με τα χέρια γερά, να γίνει όσο πιο πλακέ γίνεται. Πιέζοντάς το σπάει το κόκαλο του στήθους και πλαταίνει. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές.
Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα βαζάκι. Τα χτυπάμε για λίγο να γίνουν σαν κρέμα.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη σακούλα τροφίμων ή σε πλακέ μπολ. Το κοτόπουλο πρέπει να είναι ανοικτό ή πλακέ.
Περιχύνουμε τη μαρινάδα. Δένουμε τη σακούλα ή κουνάμε καλά ώστε να πάει παντού η μαρινάδα.
Αφήνουμε να μαριναριστεί το λιγότερο για 12 ώρες και το περισσότερο για 48 ώρες (πάντα στο ψυγείο).
Όσο πιο πολύ μείνει η μαρινάδα τόσο πιο ωραίο θα γίνει. Αναποδογυρίζουμε τη σακούλα με τη μαρινάδα αρκετές φορές.
Την επόμενη μέρα αφήνουμε το κοτόπουλο εκτός ψυγείου για 30 λεπτά πριν το ψήσουμε. Αφαιρούμε τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Αφού γίνουν τα κάρβουνα, τοποθετούμε το κοτόπουλο με την πέτσα στη σχάρα και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά το κοτόπουλο BBQ.
Ελέγχουμε αν είναι ψημένο μπήγοντας ένα μαχαίρι στο πιο παχύ σημείο. Αν τα υγρά που βγουν είναι διάφανα είναι ψημένο. Σκεπάζουμε το ψημένο κοτόπουλο για 15 λεπτά και έπειτα το τεμαχίζουμε.
Για τις γεμιστές πατάτες
Τις πλένουμε και τις σκουπίζουμε πολύ καλά. Τις τρυπάμε με πιρούνι, πολύ καλά στην επιφάνεια. Αλείφουμε με λάδι.
Τις βουτάμε σε χοντρό αλάτι να κολλήσει στη φλούδα. Τις βάζουμε στην σχάρα σε δυνατό φούρνο στους 200 βαθμούς C και ψήνουμε από 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι 1 και 30 λεπτά, ανάλογα το μέγεθός τους.
Η φλούδα πρέπει να είναι τραγανή και η σάρκα μαλακή. Κόβουμε στη μέση, αδειάζουμε τη σάρκα σε μπολ και προσθέτουμε, βούτυρο ή τυρί ή μουστάρδα ή μυρωδικά και αλατοπίπερο.
Ξανά γεμίζουμε και σερβίρουμε. ‘Η απλά κόβουμε στη μέση, ζουλάμε τη σάρκα προς τα πάνω και γαρνίρουμε με όποιο από τα προτεινόμενα υλικά μας αρέσει. Και με σκέτο βούτυρο και αλάτι είναι τέλειες.
Διαβάστε επίσης:
Το πιο εύκολο μωσαϊκό με 3 υλικά – Έτοιμο σε 5′
