5 εύκολες συνταγές με ομελέτα έτοιμες σε 10′
5 εύκολες συνταγές με ομελέτα: Ξέμεινες από ιδέες και από υλικά; Μην αγχώνεσαι, άνοιξε το ψυγείο σου πάρε μερικά αυγά και ξεκίνα το μαγείρεμα!
Τα αυγά, το κύριο δηλαδή συστατικό της ομελέτας, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, οι οποίες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή, και εκτός αυτού ένα υλικό που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας.
Για εσάς λοιπόν που βαρεθήκατε την κλασσική ομελέτα δείτε παρακάτω μερικές εύκολες συνταγές που θα σας ενθουσιάσουν.
Ομελέτα φούρνου με «αόρατα» λαχανικά
Ένας νόστιμος και έξυπνος τρόπος για να βάλετε στο πιάτο των παιδιών λαχανικά.
Υλικά
10 αβγά, χτυπημένα
1 κολοκύθι
1 καρότο
1 κρεμμύδι
3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 πατάτες φούρνου σαν τηγανητές
250ml γάλα φρέσκο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις πατάτες
4 μέτριες πατάτες
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Για τις πατάτες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα. Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε μπαστουνάκια, λίγο πιο χοντρά από σπιρτόξυλα. Ραντίζετε με λίγο λάδι, αλατοπιπερώνετε πολύ ελαφρά και ανακατεύετε.
Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και αραδιάζετε μέσα τις πατάτες ομοιόμορφα. Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Για την ομελέτα: Πολτοποιείτε στο μούλτι το κολοκύθι, το καρότο και το κρεμμύδι. Σε μεγάλο τηγάνι (κατά προτίμηση κατάλληλο και για φούρνο) ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα πολτοποιημένα λαχανικά για 2-3 λεπτά.
Προσθέτετε τις πατάτες, ανακατεύετε ελαφρά και περιχύνετε με τα αβγά. Μεταφέρετε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε στους 180οC, στον αέρα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ομελέτα. Σερβίρετε μαζί με ντοματοσαλάτα.
Ομελέτα με κιμά
Υλικά
6 αβγά
300γρ. κιμά μαγειρεμένο (που περίσσεψε από σάλτσα κιμά)
100γρ. κεφαλογραβιέρα ή μυζήθρα τριμμένη
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
πιπέρι
Διαδικασία
Βάζετε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και, όταν ζεσταθεί, στρώνετε μέσα τον κιμά και αφήνετε να ψηθεί για 3-4 λεπτά.
Χτυπάτε τα αβγά και προσθέτετε το τυρί, το μαϊντανό και το πιπέρι. Ρίχνετε το μίγμα πάνω από τον κιμά και κουνάτε το τηγάνι να πάει παντού και να σκεπαστεί ο κιμάς.
Τρυπάτε το μίγμα με ξύλινη σπάτουλα ανά διαστήματα για να γεμίσει το κενό με το μίγμα των αβγών. Όταν πήξει η ομελέτα, τη σκεπάζετε με καπάκι και σβήνετε τη φωτιά.
Αφήνετε λίγο να σταθεί, πασπαλίζετε με μαϊντανό και κόβετε την ομελέτα σε τριγωνικά κομμάτια.
Τυλιχτή ομελέτα με τυρί και γαλοπούλα
8 αβγά
πιπέρι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
150 γρ. γαλοπούλα καπνιστή, σε φέτες
300 γρ. mix τυριών, light, τριμμένα
1 πιπεριά κόκκινη
2 κ.σ. ρίγανη
Για το σερβίρισμα
100 γρ. ρόκα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να σπάσουν καλά οι κρόκοι. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν δεν μένει καθόλου αυγό στο σύρμα.
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το απλώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου.
Παίρνουμε λίγο από το μείγμα με τα αυγά με μία κουτάλα και το βάζουμε στο τηγάνι.
Βάζουμε 30 γρ. γαλοπούλα σε κομμάτια, 60 γρ. από τα τριμμένα τυριά, 60 γρ. κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια και λίγη ρίγανη. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να ψηθεί και τη μεταφέρουμε ανοιχτή σε ξύλο κοπής.
Τυλίγουμε τη μισή και αφήνουμε στην άκρη. Μεταφέρουμε το τηγάνι ξανά στη φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και άλλη μία κουτάλα από το μείγμα.
Προσθέτουμε 30 γρ. γαλοπούλα σε κομμάτια, 60 γρ. τριμμένο τυρί, 60 γρ. κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια και λίγη ρίγανη.
Μόλις ψηθεί την μεταφέρουμε ανοιχτή στο ξύλο κοπής φροντίζοντας η άκρη της να ακουμπάει στην άκρη της προηγούμενης ομελέτας.
Τυλίγουμε την πρώτη ομελέτα μαζί με την δεύτερη αφήνοντας πάλι κενό για να βάλουμε την τρίτη .
Μεταφέρουμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε 5 ομελέτες.
Τυλίγουμε τις ομελέτες μέχρι να έχουμε ένα ρολό από 5 ομελέτες. Παίρνουμε 2 φύλλα από αλουμινόχαρτο, μεταφέρουμε το ρολό από τις ομελέτες και τις τυλίγουμε σαν καραμέλα.
Αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστεί και να δέσει. Ξετυλίγουμε και κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι σε ροδέλες. Σερβίρουμε με τη ρόκα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και πιπέρι.
Ομελέτα φούρνου (Σφουγγάτο)
800 γρ. κολοκύθι, τριμμένο
300 ml γάλα, πλήρες
250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
150 γρ. μείγμα κίτρινων τυριών ή γραβιέρα, τριμμένη
60 γρ. καρότο, τριμμένο
10 αυγά, large
½ ματσάκι δυόσμου, μόνο τα φύλλα
Αλάτι
Πιπέρι
Παπαρουνόσπορος, για το σερβίρισμα
Σαλάτα, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Σπάμε όλα τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε εκ νέου, μέχρι να φουσκώσει το μείγμα και να αφρατέψουν τα αυγά. Έπειτα, αδειάζουμε το γάλα και χτυπάμε ξανά, μέχρι να φουσκώσει εκ νέου το μείγμα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο μείγμα τα κολοκύθια, το μείγμα κίτρινων τυριών, το καρότο, τα φύλλα δυόσμου, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Αμέσως μετά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 25×34, το οποίο έχουμε λαδώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 30-35 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο, πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο, αφήνουμε για λίγο το σφουγγάτο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας.
Φριτάτα με μπέικον και γλυκοπατάτες
Υλικά
500 γρ. γλυκοπατάτες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
10 φύλλα φασκόμηλου, φρέσκα
1 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
150 γρ. μπέικον, σε κομμάτι
8 αβγά
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
80 γρ. γάλα
80 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Για το σερβίρισμα
ρόκα
ντοματίνια
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε κυβάκια 1-2 εκ. και τις βάζουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο, το φασκόμηλο και το σκόρδο ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε για 4-5 λεπτά να πάρουν χρώμα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι 30 εκ. σε μέτρια φωτιά. Φροντίζουμε να έχει μεταλλικό χερούλι για να μπορεί να μπει στον φούρνο.
Κόβουμε το μπέικον σε κυβάκια 1 εκ. και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά, το μπέικιν, το γάλα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τις γλυκοπατάτες στο τηγάνι με το μπέικον και περιχύνουμε με το μείγμα των αβγών.
Απλώνουμε το τυρί και ψήνουμε στον φούρνο για 20-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ρόκα και ντοματίνια.
Διαβάστε επίσης:
Πώς να φτιάξετε κρέπες στο σπίτι εύκολα και γρήγορα
Το πιο εύκολο μωσαϊκό με 3 υλικά – Έτοιμο σε 5′
Γρήγορα και εύκολα γεύματα σε 15 λεπτά
