Τα οφέλη στην υγεία που έχει ο ύπνος με τον σύντροφό σου

Νέα επιστημονική μελέτη έρχεται για να αποκαλύψει τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε για την υγεία σας, έαν απλώς κοιμηθείτε με τον σύντροφό σας.

Ως γνωστόν ο ύπνος παίζει κομβικό ρόλο για την υγεία και το αίσθημα ευεξίας. Η παρούσα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, αποκαλύπτει ότι αν θέλετε να κοιμηθείτε καλύτερα μπορείτε να δοκιμάσετε να κοιμηθείτε με τον σύντροφό σας.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι όσοι μοιράζονταν το κρεβάτι τους με τον σύντροφό τους τις περισσότερες νύχτες ανέφεραν λιγότερο σοβαρή αϋπνία, λιγότερη κούραση και περισσότερο χρόνο ύπνου από εκείνους που δεν κοιμόντουσαν ποτέ μαζί τους.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι κοιμόντουσαν πιο γρήγορα και περισσότερο ενώ αντιμετώπιζαν και μειωμένο κίνδυνο υπνικής άπνοιας.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΥΓΕΙΑ&ΟΜΟΡΦΙΑ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο ύπνος με τον σύντροφο συσχετίστηκε με χαμηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης, άγχους και στρες και μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη και ικανοποίηση από τη ζωή και τις σχέσεις.

Kαι τι γίνεται έαν κοιμάστε με τα παιδιά;

Τα δεδομένα αλλάζουν για όσους κοιμούνται παρέα με το παιδί.  Τα περισσότερα βράδια συγκεκριμένα, ανέφεραν αυξημένα περιστατικά αϋπνίας, μεγαλύτερο κίνδυνο άπνοιας και λιγότερο έλεγχο του ύπνου τους.

Ο ύπνος με τα παιδιά συνδέθηκε επίσης με περισσότερο άγχος. Όσοι προτιμούν να κοιμούνται μόνοι τους εμφάνισαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, υψηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης, χαμηλότερη κοινωνική υποστήριξη και μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή και τη σχέση.

«Πολλά είναι τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε όταν κοιμόμαστε με τον σύντροφο ή τον σύζυγό μας, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου άπνοιας, της σοβαρότητας της αϋπνίας και της συνολικής βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η μελέτη περιελάμβανε ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν στη μελέτη Sleep and Health Activity, Diet, Environment, and Socialization (SHADES) από 1.007 ενήλικες.

«Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει διερευνηθεί από λίγες μελέτες, αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν είτε κοιμόμαστε μόνοι είτε με σύντροφο, μέλος της οικογένειας ή κατοικίδιο μπορεί να επηρεαστεί η υγεία του ύπνου μας», καταλήγουν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη: Πώς ο καφές βοηθά στη μακροζωία – Νέα έρευνα δίνει την απάντηση