Συγκατοίκηση με τον σύντροφο – Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Έχεις γνωρίσει έναν άντρα που επιτέλους ενδιαφέρεται για σένα πραγματικά, περνάτε όμορφα μαζί, υπάρχει κατανόηση, ενώ νιώθεις έτοιμη να κάνεις το επόμενο βήμα, τη συγκατοίκηση.

Γράφει η Ευγενία Μποτοπούλου

Αναμφίβολα για εμάς τις γυναίκες ένα μεγάλο κεφάλαιο ανοίγει όταν μπαίνει στη ζωή μας η συγκατοίκηση με τη σχέση μας.

Το να πάρεις την απόφαση να μείνεις στο ίδιο σπίτι με τον σύντροφό σου, σηματοδοτεί και κάτι καινούριο για την πορεία της σχέσης σας.

Είσαι σε σχέση με έναν άντρα, περνάτε τέλεια και σκέφτεστε να προχωρήσετε προς τη συγκατοίκηση, εκείνος όμως μήπως φοβάται;

Είναι, ίσως, μια φυσιολογική εξέλιξη, αλλά όταν δεν γνωρίζεις, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να συμβεί και κυρίως όταν δεν νιώθει σίγουρος ο σύντροφός σου, αυτό ενδεχομένως να τον πνίξει.

Για αυτό το λόγο χρειάζεται να είσαι κουλ και να τον κάνεις να καταλάβει ότι μια τέτοια εξέλιξη μόνο καλό μπορεί να κάνει στη σχέση σας και στη ζωή σας γενικότερα.

Ωστόσο, εσύ πόσο έτοιμη είσαι να κάνεις αυτό το βήμα;

Το βλέπεις γύρω σου καθημερινά, οι φίλες σου, η αδελφή σου, οι συνάδελφοι σου κ.τ.λ. να μένουν μαζί με το σύντροφό τους, και τώρα έφτασε η σειρά σου.

Σίγουρα η συγκατοίκηση δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, και αναμφισβήτητα υπάρχουν θετικά, αλλά και αρνητικά στην όλη διαδικασία.

Αρχικά, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να είσαι απολύτως σίγουρη και συνειδητοποιημένη για αυτό σου το βήμα, να αγαπάς βαθιά το σύντροφό σου και να είσαι έτοιμη να ανταπεξέλθεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ένα συχνό λάθος που παρατηρείται στα ζευγάρια, είναι να προχωρούν στη συγκατοίκηση επειδή δεν περνούσαν αρκετό χρόνο μαζί, ζώντας σε ξεχωριστά σπίτια.

Είναι σημαντικό, τα ζευγάρια να περνούν το στάδιο των ραντεβού και της γνωριμίας για αρκετό διάστημα, πριν μείνουν μαζί.

Η απόφαση να μείνουν μαζί θα πρέπει να στηρίζεται στην επιθυμία τους να μοιράζονται πλέον, την καθημερινότητά τους με το ταίρι τους, και όχι γιατί δεν είχαν αρκετό χρόνο να βρίσκονται.

Τα υπέρ της συγκατοίκησης

1.Μοιράζεσαι την καθημερινότητά σου

Μένοντας στο ίδιο σπίτι με το σύντροφό σου, μαθαίνετε ο ένας την καθημερινότητα του άλλου και αποκτάτε πλήρη εμπιστοσύνη μεταξύ σας, ενόσω ο ένας βασίζεται στον άλλον.

2. «Δένεστε» περισσότερο

Η συγκατοίκηση με το ταίρι σου, θα ισχυροποιήσει τους δεσμούς ανάμεσά σας, και θα επιφέρει την οικειότητα που δεν είχατε προηγουμένως.

Τα προβλήματα, οι χαρές και οι στεναχώριες, είναι όλα αυτά τα καθημερινά πράγματα που θα σας ενώσουν πραγματικά.

3. Ένα σημαντικό τεστ

Έχει ειπωθεί πολλάκις ότι, η συγκατοίκηση είναι η ευκαιρία να γνωρίσεις σε βάθος το σύντροφό σου, και αυτός εσένα, να δείτε εάν ταιριάζετε και εάν μπορείτε να συμβιώσετε μαζί.

4. Έξοδα, δουλειές του σπιτιού διά… δύο

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, σίγουρα δύο πορτοφόλια είναι καλύτερα από ένα… Η συγκατοίκηση με το σύντροφό σου, θα σε κάνει πιο οργανωτική και υπεύθυνη με τα οικονομικά σου.

Επιπλέον, θα δεις και από την πλευρά του πως διαχειρίζεται το οικονομικό θέμα, αλλά και τις δουλειές του σπιτιού.

Τι να προσέξετε

Όπως σε όλα τα πράγματα υπάρχουν δύο όψεις, έτσι και στη συγκατοίκηση δεν είναι όλα ρόδινα και ρομαντικά, όπως τα φαντάζεσαι στην αρχή.

Αποτελεί συχνό φαινόμενο τα ζευγάρια που μένουν μαζί να χάνουν τον προσωπικό τους χώρο και χρόνο.

Ωστόσο, είναι στο χέρι σου να το διαχειριστείς σωστά και να αποτρέψεις να συμβεί κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, η ρουτίνα και η οικειότητα ίσως χαλάσει τον ερωτισμό και τη μαγεία που είχατε στο στάδιο των ραντεβού, τότε που δεν μένατε μαζί και λείπατε ο ένας στον άλλον.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι οι πρώτες μέρες της συγκατοίκησης δεν είναι πάντοτε τέλειες και ρομαντικές όπως φανταζόσασταν. Ενδεχομένως το πρώτο καιρό να υπάρχουν διαφωνίες και καυγάδες για ασήμαντα πράγματα.

Σκεφτείτε ωστόσο, ότι αυτό είναι απολύτως λογικό, καθώς είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι, που τώρα μαθαίνετε να συμβιώνετε ο ένας με τον άλλο.

Η συζήτηση και οι παραχωρήσεις (όπου χρειάζεται), είναι το «κλειδί» για να κάνετε βιώσιμη τη συγκατοίκηση.

Διαβάστε ακόμη: Απιστία: Ο πραγματικός λόγος που οι άνθρωποι απατούν