Επανασύνδεση μετά τον χωρισμό – Πέντε λόγοι που «τα ξαναβρίσκουμε»

Xωρίσατε, αλλά τον σκέφτεσαι ακόμη, αναπολείς στιγμές και καταστάσεις, η πιθανότητα για επανασύνδεση γυρίζει στο κεφάλι σου διαρκώς, γιατί όμως νιώθεις ότι θες να τα ξαναβρείς με τον «χαμένο» σου έρωτα;

Όπως αποκαλύπτουν έρευνες οι λόγοι που οδηγούν ένα ζευγάρι που έχει χωρίσει, να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση του είναι πολλοί.

Αναμφισβήτητα, ένας χωρισμός προκαλεί πάντα πόνο, δυστυχία και αρνητικά συναισθήματα. Παρόλα αυτά, για κάποια ζευγάρια οι προσωρινοί και σύντομοι χωρισμοί είναι κάτι σύνηθες.

Είναι μαζί, χωρίζουν, μετά είναι πάλι μαζί, έπειτα ξαναχωρίζουν

Όλοι θυμόμαστε τον Ross και τη Rachel από τα περίφημα «Φιλαράκια» της αμερικανικής τηλεόρασης, που μέσα στις 10 σεζόν της σειράς, τα έφτιαξαν και τα χάλασαν πάνω από τρεις φορές, μέχρι να καταλήξουν οριστικά μαζί. Αυτή την τάση οι επιστήμονες την έχουν χαρακτηρίσει ως «κυκλικές σχέσεις».

Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι τείνουν να επιστρέφουν στην ίδια σχέση, ακόμα κι όταν δείχνει να μη λειτουργεί;

Γιατί πιστεύουν ότι «αυτή τη φορά θα είναι καλύτερα»;

Τα πορίσματα των ερευνών προσπαθούν να εξηγήσουν αυτήν την τάση παρουσιάζοντας 5 πιθανές εκδοχές.

1. Ο παράγοντας σεξ

Κάποιες ενδείξεις υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε σχέσεις χωρισμού-επανασύνδεσης αξιολογούν περισσότερο το πάθος και το σεξουαλικό στοιχείο στη σχέση τους σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Το παράξενο εδώ είναι ότι τα ευρήματα αυτά παρατηρήθηκαν ακόμα και όταν οι κυκλικές σχέσεις έτειναν να είναι χειρότερες από τις άλλες όσον αφορά στην εκπλήρωση των σεξουαλικών αναγκών.

2. Το ενδιαφέρον για τον πρώην οδηγεί σε επανασύνδεση

Ακόμα κι αν το πάθος και ο έρωτας δεν είναι τόσο ισχυρά στην περίπτωση μιας επανασύνδεσης, η αγάπη, η νοσταλγία και το ενδιαφέρον για τον πρώην σύντροφο συνεχίζουν να υπάρχουν και για κάποιους ανθρώπους, είναι αρκετά για να τους κάνουν να ξαναδώσουν μια ευκαιρία στη σχέση τους.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΣΧΕΣΕΙΣ

3. Η μοναξιά οδηγεί στο να τα ξαναβρούμε με τον/την πρώην

Ένας χωρισμός συχνά σημαίνει την είσοδο σε μια φάση με λιγότερη συντροφικότητα. Για κάποιους ανθρώπους, η επιθυμία τους να μην είναι μόνοι αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να επιστρέψουν στον πρώην σύντροφό τους.

4. Ο ρόλος της ποιότητα της σχέσης

Οι σχέσεις με ιστορικό χωρισμών δεν είναι καλύτερης ποιότητας από τη μη κυκλικές.

Σε κάθε σχέση υπάρχει η αγάπη, η συναισθηματική σύνδεση και η γενικότερη ικανοποίηση, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι επιστρέφουν στον προηγούμενο δεσμό τους λόγω αυτών.

Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κυκλικές σχέσεις έχουν συνήθως χαμηλότερη ποιότητα από εκείνες που λήγουν οριστικά.

5. Νιώθουμε ότι οι κυκλικές σχέσεις δεν μας ικανοποιούν

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κυκλικές σχέσεις καλύπτουν περισσότερες ψυχολογικές και συναισθηματικές ανάγκες από εκείνους χωρίς «κυκλικό παρελθόν».

Ουσιαστικά, ισχύει ακριβώς το αντίθετο: Οι ενδείξεις λένε ότι οι κυκλικές σχέσεις είναι λιγότερο αποτελεσματικές όσον αφορά στις ανάγκες των ανθρώπων για οικειότητα, συναισθηματική και σεξουαλική ικανοποίηση και συντροφικότητα.

Διαβάστε ακόμη: Απιστία: Ο πραγματικός λόγος που οι άνθρωποι απατούν