Πόσο συχνά να καθαρίζουμε το σπίτι – από καναπέ έως… καφετιέρα

Ήρθε η ώρα για καθάρισμα…. Μια δύσκολη, βαρετή και πολλές φορές επίπονη διαδικασία για τις περισσότερες νοικοκυρές είναι το να καθαρίζουν το καθετί μέσα στο σπίτι.

Πόσο συχνά όμως πρέπει να καθαρίζουμε το μπάνιο, την κουζίνα, τον καναπέ, μέχρι και την καφετιέρα ή τα πόμολα από τις πόρτες;

Για όλα αυτά, σας παρουσιάζουμε έναν πλήρη οδηγό για το τι πρέπει να καθαρίζετε στο σπίτι σας και το σημαντικότερο, με τι συχνότητα θα πρέπει να το κάνετε.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα για διακόσμηση δες τη στήλη ΣΠΙΤΙ

Τι πρέπει να καθαρίζουμε καθημερινά

Με το που ξυπνήσετε από το κρεβάτι στρώστε το κρεβάτι σας, ώστε να υπάρχει μια υποτυπώδης τάξη στην κρεβατοκάμαρά σας.

Στη συνέχεια θα πρέπει να καθαρίσετε την καφετιέρα, τοστιέρα ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή χρησιμοποιείτε καθημερινά για τον καφέ ή το πρωινό σας.

Ο νεροχύτης θα πρέπει να είναι πάντα καθαρός από βρώμικα πιάτα φροντίζοντας να πλένετε καθημερινά αυτά που χρησιμοποιείτε.

Μια ακόμα εργασία είναι να καθαρίζετε τις επιφάνειες της κουζίνας καθημερινά μαζί με το τραπέζι που τρώτε τα γεύματά σας.

Εξίσου σημαντικό είναι να βάζετε πλυντήριο, αν χρειάζεται Από την κουζίνα πάμε στο μπάνιο που και αυτό το δωμάτιο θέλει την καθημερινή του φροντίδα. Ένα καλό καθάρισμα και μια αποστείρωση των επιφανειών, λεκάνης και νιπτήρα, θα το φρεσκάρει και θα το ανανεώσει.

Tι πρέπει να καθαρίζουμε κάθε εβδομάδα στο σπίτι

Οι περισσότερες νοικοκυρές έχουν στον εβδομαδιαίο προγραμματισμό του σπιτιού, τη λεγόμενη γενική καθαριότητα. Έτσι και εμείς σας υπενθυμίζουμε ποιές είναι οι δουλειές που απαραιτήτως θα πρέπει να κάνετε μια φορά την εβδομάδα.

Το σφουγγάρισμα της κουζίνας αλλά και του μπάνιου κρίνετε απαραίτητο.

Ακόμα το τρίψιμο των τοίχων του μπάνιου, ιδιαιτέρως αν υπάρχουν πλακάκια και μαρμάρινες επιφάνειες είναι επιτακτικό. Μαζί με τις επιφάνειες καθαρίστε και τους καθρέπτες τόσο του μπάνιου όσο και του υπόλοιπου σπιτιού.

Όσον αφορά το καθάρισμα στα υπνοδωμάτια επιβάλλεται μια φορά την εβδομάδα η αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων γιατί τα μικρόβια και η σκόνη καραδοκούν.

Πάντα θα πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος στο ψυγείο για τυχόν προϊόντα που έχουν λήξει και ενδεχομένως να ευθύνονται για τις δυσάρεστες μυρωδιές που βγαίνουν από αυτό ενώ οι ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας (ηλεκτρική κουζίνα, φούρνος μικροκυμάτων) θα πρέπει να καθαρίζονται πολύ καλά και σχολαστικά από το υπολείμματα των τροφών.

Τέλος, καλό θα ήταν να αποστειρώνετε μια φορά τη εβδομάδα τα σφουγγάρια σας, καθώς με την καθημερινή χρήση αποτελούν εστίες μικροβίων.

Διαβάστε ακόμη: Ξύλινα πάνελ: Φέρε την πολυτέλεια στο σπίτι σου με μια κίνηση

Tι πρέπει να καθαρίζουμε κάθε μήνα

Όσον αφορά τις δουλειές που θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον μια φορά το μήνα είναι να καθαρίζετε τα φωτιστικά του σπιτιού σας. Είναι σημεία που μαζεύουν αρκετή σκόνη και χρειάζονται σωστό καθαρισμό.

Καλό θα ήταν να καθαρίζετε το πλυντήριο πιάτων, το πλυντήριο ρούχων και την ηλεκτρική σκούπα.

Κάθε 3-6 μήνες

Στο διάστημα αυτών των μηνών θα πρέπει να ασχοληθείτε με τοκαθάρισμα του ψυγείου, καθαρίζοντας την επιφάνεια του, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος του.

Η κουρτίνα του μπάνιου μπορεί να βρέχετε καθημερινά με νερό ωστόσο δε σημαίνει πως είναι και καθαρή. Γι΄ αυτό ένα καλό πλύσιμο με απορρυπαντικό θα την φρεσκάρει.

Στο υπνοδωμάτιο πρέπει απαραιτήτως να πλένετε τα παπλώματα, τα μαξιλάρια και να αερίζετε το στρώμα σας για να έχετε ένα πιο υγιεινό και άνετο ύπνο.

Τι πρέπει να καθαρίζετε κάθε χρόνο

Για εσάς που το χειμώνα έχετε το τζάκι σας συντροφιά δεν έχετε παρά να ασχοληθείτε με το καθάρισμα του, κυρίως για λόγους ασφαλείας, όπως την καμινάδα.

Επίσης ένας σχολαστικός καθαρισμός της ταπετσαρίας και των χαλιών επιβάλλεται για τη μετάβαση από την άνοιξη στο καλοκαίρι.

Μην ξεχάσετε τα παραθυρόφυλλα. Ίσως από τις πιο δύσκολες και χρονοβόρες δουλειές του σπιτιού που θα πρέπει να μην αμελείτε.

Τέλος, οι κουρτίνες όλων των δωματίων θα πρέπει και αυτές με τη σειρά τους να φρεσκάρονται ανά δωμάτιο με προγραμματισμό μια φορά το χρόνο. Αν είστε καπνιστές αυτό σίγουρα θα πρέπει να γίνεται περισσότερο από μια φορά το χρόνο.

Διαβάστε ακόμη: Έξυπνοι τρόποι να εξοικονομήσεις χώρο στην γκαρσονιέρα σου