Χαλιά: Καθαρίστε και διώξτε εύκολα τους λεκέδες

Χαλιά: Χειμώνας και χαλί πάνε μαζί!

Είναι σύνηθες κατά τους χειμερινούς μήνες να στρώνουμε χαλιά στο σπίτι μας, τόσο για να ζεστάνουμε το χώρο, όσο και για να προσφέρουμε στυλ και ζεστασιά στο χώρο, κάνοντας πιο χειμερινή και «χουχουλιάρικη» τη διακόσμηση.

Μπορεί τα χαλιά να είναι όμορφα, πώς τα καθαρίζουμε όμως;

Τα χαλιά, ως γνωστόν, συσσωρεύουν σκόνη και ακάρεα, γι’ αυτό ο καθαρισμός τους πρέπει να γίνεται συχνά και σωστά.

Αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε για το καθάρισμα των χαλιών σας:
  • Κάθε εβδομάδα, πρέπει να καθαρίζετε με ηλεκτρική σκούπα τα χαλιά σας, καθώς η σκόνη και τα σκουπιδάκια στην επιφάνεια του χαλιού επισπεύδουν τη διάρκεια ζωή του.
  • Όταν αγοράσετε ένα χαλί κρατήστε τις οδηγίες καθαρισμού. Έτσι θα γνωρίζετε από τι υλικό είναι φτιαγμένο και θα το καθαρίσετε αναλόγως.
  • Κατά το μάζεμα των χαλιών θα πρέπει πριν τα φυλάξετε στο πατάρι, να τα καθαρίσετε με ηλεκτρική σκούπα. Ύστερα, θα πρέπει το κάθε χαλί ξεχωριστά να το τυλίξετε σε ρόλο και να το συσκευάσετε με υλικό που βοηθάει στο σωστό αερισμό του (σεντόνι, ύφασμα κτλ).
  • Κάθε 1-2 χρονιά, μπορείτε να πλένετε τα χαλιά μονοί μας, με την χρήση ειδικών απορρυπαντικών για χαλιά, που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Βουρτσίστε το χαλί, με μια μαλακή βούρτσα. Το ξεπλένετε με καθαρό νερό. Αφήνετε το χαλί να στεγνώσει καλά, έτσι ώστε πριν το αποθηκεύσετε να έχει φύγει η υγρασία.
  • Μην αμελείτε τον επαγγελματικό καθαρισμό. Κάθε 4-5 χρονιά πρέπει να γίνεται βαθύς καθαρισμός σε κάποιο ειδικό κατάστημα.
Στην περίπτωση που τo χαλί σας λερώθηκε, δράστε άμεσα:

Καθαρίστε γρήγορα το λεκέ στο χαλί με απορροφητικά πανάκια, κάποιο ειδικό καθαριστικό χαλιών, ή με κρύο νερό με λίγο ελαφρύ απορρυπαντικό.

Τρίβετε πάντοτε παλινδρομικά (μπρος – πίσω) και ποτέ κυκλικά. Καλό είναι επίσης, να μην μουσκέψετε το χαλί, ενώ μετά τον καθαρισμό στεγνώστε τοπικά το σημείο που ήταν ο λεκές.

Διαβάστε επίσης: Eξοικονόμηση χώρου – Οργανώστε έξυπνα το σπίτι