Πώς το make up συμβάλει στην πρόωρη γήρανση του δέρματος

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί σήμερα, που συνιστούν να αποφεύγουμε την καθημερινή χρήση make up στην επιδερμίδα μας καθώς και τέτοιου είδους προϊόντα, διότι δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει σωστά.

Ωστόσο, μελέτη καταδεικνύει ότι η καθημερινή χρήση make up μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

Αυτός και μόνο είναι ένας πολύ καλός λόγος για να αντισταθείτε και να πείτε όχι στη νέα μόδα της εποχής και στα σύγχρονα πρότυπα συμπεριφοράς – όπως η Κιμ Καρντάσιαν – που προσπαθούν να λανσάρουν το βαρύ μακιγιάζ.

Γιατί πως αλλιώς θα προωθήσουν τις εταιρείες καλλυντικών τους;

Και αν ακόμη δεν έχετε πειστεί αρκετά για να αποφεύγετε το μακιγιάζ σε καθημερινή βάση, τότε η σοκαριστική έρευνα ίσως τελικά σας πείσει.

Σύμφωνα με το FastCompany, υπάρχουν και άλλοι – πιο σοβαροί λόγοι – για να πείτε αντίο στο βαρύ σας foundation.

Mετά από δεκαετίες όπου οι γυναίκες αναζητούν πιο φυσικά και ελαφριά προϊόντα μακιγιάζ, κυκλοφορούν ακόμη στο εμπόριο καλλυντικά που περιέχουν μια σειρά από άκρως ανησυχητικά και επιβλαβή συστατικά.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νοτρ Νταμ εντόπισαν υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) σε πολλά από τα προϊόντα ομορφιάς και καλλυντικά που πωλούνται στην Αμερική.

Πρόκειται για μια πολυμελής οικογένεια χιλιάδων συνθετικών χημικών ουσιών που όλες τους περιέχουν ενώσεις άνθρακα-φθορίου, οι οποίες είναι από τις ισχυρότερες χημικές ενώσεις στην οργανική χημεία.

Τα PFAS προστίθενται συνήθως για να αυξήσουν την αντοχή στο νερό και την ανθεκτικότητα.

Γιατί όμως είναι επικίνδυνα;

Τα PFAS συνδέονται στενά με μια σειρά από ασθένειες. Δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν από υψηλή χοληστερόλη ως και καρκίνο.

«Όσες γυναίκες χρησιμοποιούν κραγιόν μπορεί να τρώνε κατά λάθος αρκετά κιλά κραγιόν στη διάρκεια της ζωής τους», λέει ο Graham Peaslee, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο Notre Dame.

«Αλλά σε αντίθεση με τα τρόφιμα, οι χημικές ουσίες στα κραγιόν και σε άλλα προϊόντα μακιγιάζ και προσωπικής φροντίδας είναι σχεδόν εντελώς ανεξέλεγκτες στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια άνθρωποι φορούν ασυνείδητα PFAS και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες στο πρόσωπο και το σώμα τους καθημερινά» υποστηρίζει.

Ποια προϊόντα να αποφεύγετε:

Οι ερευνητές εντόπισαν PFAS σε:

  • 82% από τις συνολικές αδιάβροχες μάσκαρες
  • 63% από τα make up και lipsticks που μελέτησαν
  • 55% – 58% των καλλυντικών για τα μάτια και τα χείλη περιέχουν τις συγκεκριμένες ουσίες

Πώς να εντοπίσετε τα καλλυντικά που περιέχουν PFAS

Πολλά από τα προϊόντα που περιέχουν PFAS δεν το αναγράφουν στις ετικέτες συστατικών, παρόλα αυτά ένας πολύ καλός τρόπος για να τα εντοπίσετε είναι θυμάστε πως χαρακτηρίζονται ως «μακράς διαρκείας» ή «ανθεκτικά στη φθορά».

Διαβάστε ακόμη: Μακιγιάζ για γυναίκες άνω των 40 – Ποια προϊόντα να διαλέξεις