Το παιδί μου δεν θέλει να πάει σχολείο – Πώς θα προσαρμοστεί;

Η προσαρμογή σε ένα καινούριο σχολικό περιβάλλον δεν είναι εύκολη ειδικά για ένα μικρό παιδί και απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς για να γίνει ομαλά.

της Μαρίας Κώστα Ζώτου, Ειδική Παιδαγωγός, MSc Εξειδίκευση στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδί διαχειρίζεται με τον δικό του τρόπο την οποιαδήποτε αλλαγή. Κάποια παιδιά είναι περισσότερο εξωστρεφή και εκφράζουν τις ανησυχίες τους χωρίς δυσκολία ενώ αλλά κλείνονται στον εαυτό τους.

Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείτε ουσιαστικά με το παιδί έτσι ώστε να το βοηθήσετε να σας ανοιχτεί.

1. Ας καταπολεμήσετε τους δικούς σας φόβους

Αρχικά είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τις δικές σας ανησυχίες για το πώς θα αντιμετωπίσει το παιδί σας τις νέες καταστάσεις και να νιώσετε σίγουροι για αυτή την αλλαγή.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

2. Εξηγήστε στο παιδί τους λόγους της αλλαγής σχολείου

Τα παιδιά επιθυμούν να είμαστε ειλικρινείς απέναντί τους, οπότε οφείλουμε να εξηγήσουμε ποιος είναι ο λόγος που χρειάστηκε να αλλάξουν σχολείο.

Γνωρίζοντας λοιπόν την αιτία της εν λόγω αλλαγής θα σταματήσουν να τους γεννιούνται αντίστοιχες απορίες και να καταναλώνεται χρόνος στη ανάπτυξη φανταστικών σεναρίων.

3. Δείξτε στο παιδί σας ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο

Όταν ένα παιδί νιώσει ασφάλεια θα του είναι ευκολότερο να προσαρμοστεί στις καινούριες αλλαγές. Τα παιδιά μας θεωρούν πως εμείς οι ενήλικες τα γνωρίζουμε όλα, οπότε η δική μας συμπεριφορά και τα δικά μας συναισθήματα είναι εκείνα που θα ορίσουν και τη δική τους ψυχοσυναισθηματική κατάσταση.

Ας απαλείψουμε οποιοδήποτε άγχος και ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όσο πιο ομαλά γίνεται στις νέες καταστάσεις.

4. Προετοιμαστείτε για την εκδήλωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών

Είναι φυσιολογική η εμφάνιση αυτών των ανεπιθύμητων συμπεριφορών σε όλες τις ηλικίες. Αγκαλιάστε τη κάθε αντίδραση του παιδιού σας με ηρεμία, δείξτε στο παιδί σας ότι είναι φυσιολογικά τα συναισθήματα που νιώθει και ότι είστε δίπλα του προσπαθώντας να επιλύσετε οποιοδήποτε προβληματισμό του.

5. Ομαλή μετάβαση

Είναι επιθυμητό η αλλαγή να γίνει σταδιακά – ομαλά. Μην ξεχνάμε ότι ζητάμε από το παιδί μας να εγκαταλείψει ένα περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος του ήταν οικείος και το πιο σημαντικό τους φίλους του.

Ας δώσουμε την ευκαιρία στο παιδί μας να γνωρίσει το νέο χώρο και να συνηθίσει τις νέες εικόνες που τον περιβάλουν.

Σχετικά με τον αποχωρισμό των φίλων του, θα μπορούσατε να σχεδιάσετε ένα πάρτι αποχαιρετισμού ώστε να καταλάβει ότι ένας κύκλος κλείνει.

Διαβάστε ακόμη: Συμβουλές για να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για το Δημοτικό σχολείο