Τα οφέλη του αθλητισμού στην ψυχολογία του παιδιού

Ένα από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να δώσουν οι γονείς στο παιδί τους, είναι η ενασχόληση με τον αθλητισμό κι αυτό επειδή θα έχει σημαντικά οφέλη στην ψυχολογία του παιδιού.

Σύμφωνα με έρευνες, η άσκηση έχει πάρα πολλά θετικά στις μικρές ηλικίες καθώς βοηθάει το παιδί σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής συναναστροφής.

Σε γενικότερο πλαίσιο, η άσκηση βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ένα υγιές μυοσκελετικό σύστημα,  «δυναμώνουν» σημαντικά τα οστά, οι μυς και οι αρθρώσεις τους, όπως και το καρδιαναπνευστικό σύστημα.

Σε ένα πιο ειδικό πλαίσιο, πέρα το ευ ζην, η φυσική δραστηριότητα έχει σχετιστεί με πολλαπλά ψυχολογικά οφέλη για τα παιδιά.

Έχει βρεθεί ότι βελτιώνει αισθητά τον έλεγχο του άγχους και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης και εκδήλωσης συμπτωμάτων κατάθλιψης, περιστατικά που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα ιδιαιτέρως κατά την ευαίσθητη φάση της εφηβείας.

Διαβάστε περισσότερες συμβουλές για τα παιδιά σας στην ενότητα Μαμά-παιδί

Σε κοινωνικό επίπεδο, η συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες και ειδικά σε ομαδικά αθλήματα έχει βρεθεί ότι βοηθάει τα παιδιά στη γρηγορότερη και ουσιαστικότερη κοινωνικοποίησή τους, παρέχοντάς τους ευκαιρίες για αυτοπροβολή, «χτίζοντας» την αυτοπεποίθησή τους και αναπτύσσοντας αισθήματα συνεργασίας και ομαδικότητας.

Σε επίπεδο πνευματικής λειτουργίας, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά τα οποία ασκούνται εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στα σχολικά μαθήματα.

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι ότι η τακτική σωματική άσκηση και ο αθλητισμός είναι αρκετά σημαντικά για την υγεία και τη σχολική επιτυχία των παιδιών.

Συνεπώς, όπως επισημαίνουν οι παιδοψυχολόγοι, μια πιο μακροπρόθεσμη αλλά ιδιαίτερα σημαντική επίδραση της άσκησης είναι ότι τα παιδιά που είναι σωματικά δραστήρια ακολουθούν και έναν συνολικότερα πιο υγιή τρόπο ζωής, αποφεύγοντας την κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα ή τη χρήση ουσιών και τις ατελείωτες ώρες στο ίντερνετ τόσο κατά τη φάση της ανάπτυξής τους, όσο και στην ενήλικη ζωή τους.

Διαβάστε ακόμη: Όμικρον: Η σοβαρή επιπλοκή που προκαλεί στα παιδιά