Τα οφέλη που έχει το νανούρισμα στα μωρά

Οι μαμάδες ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν το νανούρισμα ως τρόπο για να ηρεμήσουν τα μωρά τους ή για να τα κοιμήσουν.

Αυτό το λίκνισμα υπό τους ήχους της απαλής φωνής της μαμάς, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε το 2021 στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Γνωστικών Νευροεπιστημών έδειξε ότι το νανούρισμα βοηθά επίσης στην γνωστική ανάπτυξη του βρέφους.

Τα μωρά είναι έτοιμα να ακούσουν τους πρώτους ήχους μεταξύ της 16ης και της 18ης εβδομάδας, ενώ στο τρίτο τρίμηνο αναγνωρίζουν πλέον το νανούρισμα και το αποζητούν.

Πώς όμως το νανούρισμα επηρεάζει τον εγκέφαλο του μωρού;

Η ερευνητική ομάδα που έκανε την μελέτη ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους οι μαμάδες τραγουδούν στα μωρά τους, ανάλογα με το εάν θέλουν να τα ηρεμήσουν ή να παίξουν μαζί τους.

Οι μαμάδες που συμμετείχαν στη μελέτη θα τραγουδούσαν επανειλημμένα το «Twinkle Twinkle Little Star» στο μικρό τους, εναλλάσσοντας έναν χαρούμενο τόνο και έναν ήρεμο.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις αντιδράσεις διέγερσης τόσο της μαμάς όσο και του μωρού μέσω της συμπεριφοράς και της αγωγιμότητας του δέρματος – ένα φαινόμενο όπου το δέρμα γίνεται ένας προσωρινός αγωγός ηλεκτρισμού ως απόκριση σε εξωτερικά ή εσωτερικά ερεθίσματα.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

Αυτό που βρήκαν είναι ότι τα επίπεδα διέγερσης μειώθηκαν για τη μαμά και το μωρό, όταν η μαμά τραγούδησε χαλαρωτικά νανουρίσματα.

Αλλά τα επίπεδα διέγερσης αυξήθηκαν μόνο για τις μαμάδες όταν χρησιμοποιούσαν έναν πιο παιχνιδιάρικο τόνο, ενώ έπαιζαν με τα βρέφη τους.

Τα μωρά, από την άλλη πλευρά, έδιναν μεγαλύτερη προσοχή στις μητέρες τους και εμφάνιζαν περισσότερα θετικά συναισθήματα, αλλά είχαν σταθερά επίπεδα διέγερσης.

Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ του ρυθμού και των γλωσσικών ικανοτήτων, της προσοχής, της ανάπτυξης, της οξύτητας ακοής, ακόμη και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων του μωρού. Αυτά τα ευρήματα, ωστόσο, δεν προκαλούν έκπληξη.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι το νανούρισμα μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο τα μωρά αλληλεπιδρούν με τους γονείς τους και τον κόσμο.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2015 στο Annals of the New York Academy of Sciences, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι συνδέονταν περισσότερο κοινωνικά όταν συγχρονίζονται με τη μουσική.

Επιπλέον, δύο ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι το ναούρισμα εξελίχθηκε ως ένας τρόπος για να ηρεμήσουν τα βρέφη που κλαίνε ή γκρινιάζουν.

Τα τραγούδια που απευθύνονται σε βρέφη επιτρέπουν επίσης στους γονείς να δείξουν την προσοχή τους στα μικρά τους, καθησυχάζοντας τα μωρά τους ότι θα παραμείνουν ασφαλή.

Συνεπώς το νανούρισμα είναι ένα ισχυρό «εργαλείο» της μητρότητας, συνεχίστε λοιπόν να τραγουδάτε στα μωρά σας, γιατί τα βρέφη σας ακούν και λατρεύουν την κάθε στιγμή.

Διαβάστε ακόμη: Πώς ο ήλιος βοηθά τα παιδιά να βλέπουν καλύτερα