Πρέπει τα παιδιά να μεγαλώνουν μαζί με σκύλο;

Σίγουρα η συμβίωση με έναν σκύλο, ειδικά τις πρώτες ημέρες με το ζωάκι στο σπίτι, δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά αναμφισβήτητα είναι όμορφη και ωφέλιμη για τα παιδιά.

Πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η κατοχή κατοικιδίου είναι μια υπόθεση ευθύνης, η οποία έχει θετική επίδραση τόσο για την υγεία των παιδιών, όσο και των ενήλικων ιδιοκτητών του κατοικιδίου.

Ειδικότερα, με το να έχουμε ένα σκυλάκι στο σπίτι, αυτό αυτομάτως δίνει μια πολύ καλή αφορμή για άσκηση, έξοδο και κοινωνικοποίηση.

Το κανονικό περπάτημα ή το παιχνίδι με τα κατοικίδια ζώα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Επίσης, τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της μοναξιάς και της κατάθλιψης δίνοντάς μας συντροφιά.

9 οφέλη για τα παιδιά από την ύπαρξη σκύλου στο σπίτι:

1.Συντελεί στη διαδικασία μάθησης και ανάπτυξης του παιδιού, καθώς ενισχύεται η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και των συναισθημάτων.

2. Η επαφή του παιδιού με το ζώο ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν κατοικίδια αρρωσταίνουν λιγότερο.

3.  Αλλεργίες: Η συμβίωση με κατοικίδιο σκύλο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα ποσοστά αλλεργιών και άσθματος, πράγμα σημαντικό για τα παιδιά.

4. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη κατοικίδιου μπορεί να μειώσει τη μοναξιά, και να να ενισχύσει τη διάθεση των παιδιών. Επίσης, το να μοιράζονται τα αδέλφια μεταξύ τους την αγάπη και τη φροντίδα ενός κατοικιδίου δημιουργεί έναν επιπλέον κοινό δεσμό μεταξύ των αδελφών.

5. Αίσθηση ευθύνης: Η ανατροφή ενός κατοικιδίου ενθαρρύνει την ευθύνη των παιδιών. Σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά με κατοικίδια δείχνουν κοινωνικές δεξιότητες και αυτοεκτίμηση.

6. Μπορεί να λειτουργήσει ως φύλακας του σπιτιού: Τα παιδιά στο πρόσωπο του σκύλου θα δουν έναν πιστό φύλακα που αγαπά και προστατεύει τους ιδιοκτήτες του.

7. Μαθαίνουν να έχουν υπομονή: Η συμβίωση για παράδειγμα με ένα σκύλο, διδάσκει στα παιδιά να επιδεικνύουν υπομονή και αγάπη ιδίως στο κομμάτι της εκπαίδευσης του κατοικίδιου.

8. Υγιής ψυχική υγεία: Τα παιδιά επωφελούνται από τη συμβίωση, καθώς νιώθουν χαρούμενα και «γεμάτα» εξωτερικεύοντας την αγάπη τους στο κατοικίδιο.

9. Συνειδητοποιούν την απώλεια των έμψυχων όντων: Έχοντας κάποιο κατοικίδιο στο σπίτι το παιδί μας θα έρθει αντιμέτωπο με την απώλεια σε περίπτωση θανάτου του ζώου λόγω γήρατος ή ασθένειας. Πολλές φορές αυτή είναι η πρώτη εμπειρία απώλειας, ενώ το δυσάρεστο γεγονός μαθαίνει στο παιδί για τη φύση της ζωής.

Εxtra tip: Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμβίωση του σκύλου με το παιδί για να αποφύγουν τυχόν προβλήματα

Διαβάστε ακόμη: Διατροφή: Κάνε το παιδί σου να αγαπήσει το υγιεινό φαγητό