Πώς ο ήλιος βοηθά τα παιδιά να βλέπουν καλύτερα

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι ο ήλιος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να βλέπουν καλύτερα, δίνοντάς μας ακόμα ένα λόγο για να απολαύσουμε μαζί τους τον ήλιο.

Ως γνωστόν, η επαφή με την φύση συμβάλει στην ευεξία και την ανάπτυξη των παιδιών αλλά και στην καλύτερη όραση, σύμφωνα με την παρούσα μελέτη, η οποία δείχνει ότι περνώντας χρόνο έξω μπορεί να επιβραδυνθεί ή και να αποτραπεί η μυωπία, που αναπτύσσεται κατά την παιδική ηλικία.

Τα μάτια μεγαλώνουν και ανπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία και διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξή τους.

Η μυωπία, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να προκληθεί από την αύξηση του αξονικού μήκους του ματιού. Με άλλα λόγια, το μάτι μεγαλώνει περισσότερο από το κανονικό.

Η υπερβολική δραστηριότητα σε κοντινή απόσταση, όπως η παρατεταμένη χρήση υπολογιστή, τηλεόρασης, κινητών ή άλλων ψηφιακών συσκευών, μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνει το μάτι και να οδηγήσει στην εξέλιξη της μυωπίας, επισημαίνουν.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι ο χρόνος έξω μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των παιδιών.

Σε μετα-ανάλυση βασισμένη σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που δημοσιεύθηκαν το 2020, διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος έξω στο φυσικό φως του ήλιου ωφελεί την ανάπτυξη των ματιών σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.

«Η έκθεση στο εξωτερικό φως έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ανάπτυξη των ματιών, μειώνοντας έτσι την εξέλιξη της μυωπίας» λένε οι ειδικοί.

«Επίσης, όταν τα παιδιά παίζουν έξω, συχνά κοιτάζουν μακριά, παρακολουθούν και χρησιμοποιούν άλλα στοιχεία της οπτικής ανάπτυξης που είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών».

Με απλά λόγια, τα οφέλη του να περνούν χρόνο έξω είναι διπλά για τα παιδιά: Μειώνει τον χρόνο εστίασης σε πράγματα από κοντά και το ηλιακό φως βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των ματιών, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας.

Τι πρέπει να προσέξετε

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα καλά πράγματα, ο πολύς χρόνος σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι επιβλαβής, γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να προσέχετε την έκταση της έκθεσης στο ηλιακό φως. Όχι μόνο οι ακτίνες UV του ήλιου μπορούν να έχουν συνέπειες στα μάτια, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν το δέρμα γύρω από τα μάτια.

«Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό καταρράκτη, καθώς και στην ανάπτυξη δερματικών καρκίνων στα μάτια και στα βλέφαρα», προειδοποιούν οι ειδικοί, υπενθυμίζοντας ότι η εφαρμογή αντηλιακού σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές είναι απαραίτητη.

Οι ειδικοί προτείνουν να αφιερώνετε περίπου 40 λεπτά την ημέρα σε έμμεση έκθεση στο φως του ήλιου σε εξωτερικό χώρο, όπως συνιστάται από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας και να μην παραλείπονται τα  γυαλιά ηλίου.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί το παιδί μου είναι δύσκολο στο φαγητό; Δείτε τι φταίει