Ποιο παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι μαθητές

Αποτελεί ενα από τα αγαπημένα παιχνίδια για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους, αφιερώνοντας αρκετές ώρες της ημέρας σε αυτό, και δεν είναι άλλο από τα τουβλάκια.

Όλοι μας ενθουσιαζόμαστε με αυτά, όμως πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε στη μαθησιακή διαδικασία κάνοντάς την ευχάριστη και κυρίως ελκυστική;

Αρχικά, όταν τα παιδιά μας ασχολούνται με αυτά κάνοντας διάφορες αυθόρμητες κατασκευές ενισχύουν τη φαντασία τους αλλά και τη δημιουργικότητά τους, στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του γραπτού τους λόγου.

Ακόμη, ακολουθώντας πολλές φορές τις οδηγίες που τους δίνονται όταν πρέπει να κατασκευάσουν μία συγκεκριμένη μορφή αυτο-οργανώνονται και με αυτόν τον τρόπο ακολουθούν πιο εύκολα εντολές και οδηγίες και στο σχολικό πλαίσιο.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

Έτσι, μέσα από τα τουβλάκια εξασκείται η λεπτή κινητικότητα των παιδιών, η οποία αποτελεί μία απαραίτητη δεξιότητα για την κατάκτηση της λειτουργικής γραφής τους.

Tα τουβλάκια πολλές φορές μπορούν να αξιοποιηθούν και ως εκπαιδευτικό υλικό κατάκτησης της αναγνωστικής διαδικασίας, αναγράφοντας πάνω τους διάφορα φωνήματα, συνθέτοντας συλλαβές αλλά και λέξεις.

Όσον αφορά την ενίσχυση της λογικομαθηματικής σκέψης τα τουβλάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ποικίλους τρόπους, τόσο ως προς την κατάκτηση της αρίθμησης όσο και ως προς την κατάκτηση βασικών μαθηματικών εννοιών, όπως για παράδειγμα, περισσότερα, λιγότερα κτλ.

Τέλος, μην ξεχνάμε ότι μέσα από τα τουβλάκια μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα κοινωνικής ανάπτυξης για νεαρά άτομα στο φάσμα του αυτισμού ή συναφείς δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση, όπου τα παιδιά θα συνεργάζονται ώστε να χτίσουν μαζί μοντέλα με τουβλάκια και μέσα από αυτό θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, όπως αλλαγή σειράς, συνεργασία και κοινωνική αλληλεπίδραση.

Της Μαρίας Κώστα Ζώτου, Ειδική Παιδαγωγός, MSc Εξειδίκευση στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες xarismatikapaidia.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ποιες είναι οι φοβίες των παιδιών σε κάθε ηλικία (vid)

Παιδιά στην προεφηβεία – Τι να περιμένουν οι γονείς και πώς να το διαχειριστούν