Πανελλήνιες και άγχος: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Μια «ανάσα» πριν την έναρξη των Πανελλήνιων Εξετάσεων και το άγχος τόσο των παιδιών όσο και των γονέων έχει «χτυπήσει κόκκινο».

Το «άγχος των εξετάσεων» είναι όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά βασανίζει και πολλούς γονείς, με την πίεση των γονιών συχνά να μεταφέρεται στα παιδιά.

Όπως είναι φυσικό, όσο οι μέρες για τις Πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν τόσο το άγχος των μαθητών, αλλά και των οικογενειών τους αυξάνεται.

Το άγχος αν και αποτελεί μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση του οργανισμού μας σε ένα απειλητικό ερέθισμα ή σε μία απαιτητική κατάσταση. Επομένως, το άγχος από μόνο του δεν είναι κάτι καταστροφικό.

Εν τούτοις, η ιδέα μιας ενδεχόμενης αποτυχίας σε μια δραστηριότητα αυξάνει σημαντικά το άγχος, μετατρέποντας το, ακόμη και σε κρίσεις πανικού.

Συμβουλές προς τους γονείς για την αντιμετώπιση του άγχους των παιδιών

Όπως επισημαίνουν οι παιδοψυχολόγοι ο ρόλος των γονέων και η ορθή αντιμετώπιση της κατάστασης κατά την περίοδο της προετοιμασίας του παιδιού για τις πανελλαδικές είναι σημαντικός.

Οι γονείς μπορούν από τη δική τους πλευρά να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μειώσουν το άγχος των εξετάσεων και παράλληλα να μην τους μεταφέρουν τη δική τους ανησυχία.

Θα πρέπει μάλιστα να καταλάβουν ότι τα παιδιά είναι πιεσμένα, κουρασμένα και μπορεί να φοβούνται ενδεχόμενη αποτυχία.

Διαβάστε επίσης: Tι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό για να μην παχύνουμε

Συνεπώς πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι σε μία κανονική ψυχολογική κατάσταση. Εξάλλου, είναι συχνό τα παιδιά να επηρεάζονται επειδή βλέπουν τους γονείς να είναι αγχωμένοι.

Άρα πρέπει και οι ίδιοι οι γονείς να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος τους και να μην φορτώνουν τα παιδιά, με τη συζήτηση να αποτελεί καταλυτικό παράγοντα.

Πιο αναλυτικά οι γονείς μπορούν να κάνουν τα εξής:

  • Να ακούν και να συνομιλούν με τα παιδιά τους. Τα παιδιά θα αισθανθούν πολύ καλύτερα, θα έχουν λιγότερο άγχος και θα αποφορτιστούν, όταν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους στους γονείς τους.
  • Να στηρίζουν τις επιλογές των παιδιών τους και τους στόχους τους ακόμα και αν δεν συμφωνούν, αφήνοντας τα να ακολουθήσουν τα δικά τους όνειρα και επιθυμίες.
  • Να είναι αισιόδοξοι και ήρεμοι. Να προσφέρουν στο παιδί ένα κατάλληλο περιβάλλον για διάβασμα.
  • Να μην γίνονται υπερπροστατευτικοί και πιεστικοί.
  • Να υπενθυμίζουν στο παιδί τους ότι είναι περήφανοι για αυτό, ανεξάρτητα από το αν θα τα καταφέρει στις εξετάσεις.
  • Να προσέχουν ιδιαιτέρως τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού, προσφέροντας του τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.