Παιδιά στην προεφηβεία – Τι να περιμένουν οι γονείς και πώς να το διαχειριστούν

Το μέχρι τώρα συνεργάσιμο και ευγενικό παιδί σας μπαίνοντας στην προεφηβεία θα αποκτήσει σταδιακά μια αντιδραστική συμπεριφορά, ακόμη και για μικρά, καθημερινά θέματα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προεφηβείας συνοψίζονται στη φράση: «Ένα ήρεμο παιδί νευριάζει και ξεσπά σε κλάματα και ξαφνικά είναι και πάλι χαρούμενο».

Οι βασικές δομικές αλλαγές που βιώνει τόσο ένα κορίτσι όσο και ένα αγόρι σχετίζονται με τη σωματική τους ανάπλαση αλλά και με την ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά στην προεφηβεία.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς ώστε να διαχειριστούν τις καταστάσεις;

Οι γονείς πρέπει να σεβαστούν την επιθυμία για απομόνωση και να ενισχύσουν την ενσυναίσθηση μέσα από την επικοινωνία, την κατανόηση και τον διάλογο.

Ένα παιδί το οποίο βλέπει ότι οι ανάγκες του ακούγονται από τους γονείς και είναι δίπλα του, δεν έχει κανένα λόγο να κλείνεται στον εαυτό του.

Διαβάστε ακόμη: To παιδί μου δεν θέλει να πάει σχολείο – Τα λάθη που κάνουμε ως γονείς

Η Ειδική Παιδαγωγός και μητέρα Μαρία Κώστα Ζώτου και η δημοσιογράφος και εξίσου μητέρα, κ. Εύη Φραγκάκη συζητούν για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προεφηβικής ηλικίας και τις συμβουλές προς τους γονείς με παιδιά στην προεφηβεία.

Δείτε το βίντεο και επικοινωνήστε με τη Μαρία μέσα από το κανάλι ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ και τα social media, για όλες τις απορίες, τα σχόλια και τους προβληματισμούς για την προεφηβική ηλικία.