Παιδί και διατροφή – Πως θα το μάθετε να τρώει σωστά

Παιδί και διατροφή: Ένα από τα σημαντικότερα εφόδια που θα πρέπει ως γονείς να δώσουμε στο παιδί μας είναι να του δείξουμε το δρόμο και να το καθοδηγήσουμε από νωρίς στην κατεύθυνση της σωστής διατροφής, κάτι που θα τον συντροφεύει και στην ενήλικη ζωή του. Το WomanBlog.gr συγκέντρωσε και σας παραθέτει όλα όσα πρέπει να κάνετε σαν γονείς για να μάθετε στο παιδί σας να τρέφεται με τον σωστό τρόπο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς αγχώνονται για το ποιες τροφές είναι σωστές για την ανάπτυξη του παιδιού τους, αλλά και πως να κάνουν το παιδί τους να αγαπήσει ακόμη και ένα φαγητό το οποίο απεχθάνεται. Επίσης τι θα πρέπει να τρώει το παιδί και σε τι αναλογία αλλά και τι να αποφεύγει.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα υγιές διατροφικό περιβάλλον για το παιδί σύμφωνα με το οποίο θα αναπτύσσονται θετικές διατροφικές συνήθειες με απώτερο σκοπό τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη μείωση των κινδύνων παχυσαρκίας

  • Οι γονείς θα πρέπει να αποτελούν θετικά πρότυπα για το παιδί

Ειδικότερα, οι γονείς θα πρέπει να αναδεικνύουν τις υγιεινές διατροφικές επιλογές στο παιδί τους και να το ενθαρρύνουν να τρώει υγιεινά φαγητά, επιτρέποντας σε αυτό να διαλέγει ποια τρόφιμα θέλει να καταναλώσει μέσα από μια ποικιλία υγιεινών επιλογών. Δείξτε του το δρόμο και τη σημαντικότητα των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων κτλ μέσα από το διάλογο.

  • Οι γονείς θα πρέπει να παρέχουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τα γεύματα αλλά και να μην πιέζουν το παιδί να αδειάσει το πιάτο του

Μια επιπλέον τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς είναι να θέτουν στο παιδί τους ένα σαφές χρονοδιάγραμμα που θα αφορά στα γεύματα που θα πρέπει να καταναλώνει.

Το κυριότερο δε, είναι να μην πιέζετε το παιδί να τρώει μέχρι να αδειάσει το πιάτο του αν βλέπετε ότι έχει ήδη χορτάσει. Θα πρέπει λοιπόν να προσπαθήσετε να καταλάβετε πότε χορταίνει και πότε αρνείται να φάει το φαγητό του.

  • Να προσφέρετε στο παιδί συνεχώς νέα υγιεινά τρόφιμα παράλληλα με αυτά που ήδη καταναλώνει (να έχετε ποικιλία στα φαγητά)

Καταναλώνοντας τακτικά νέα, υγιεινά τρόφιμα ως γονείς, μαζί όμως με το παιδί σας, του δείχνετε με αυτό τον τρόπο την απόλαυση που προσφέρει το συγκεκριμένο φαγητό. Έτσι, κάνετε και το ίδιο το παιδί να το επιθυμεί.

Μην ξεχνάτε πως το σημαντικότερο είναι το παιδί να συνηθίσει να τρώει σωστά. Ενδεχομένως στην αρχή να σας φανεί λίγο δύσκολο ή να πρέπει να καταβάλλετε λίγο παραπάνω προσπάθεια, σίγουρα όμως με υπομονή και επιμονή το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που επιθυμείτε. Ένα χαρούμενο παιδί που τρώει υγιεινά.

  • Δείξτε του σημαντικότητα του πρωινού γεύματος

Σύμφωνα με μελέτες το πρωινό γεύμα αποτελεί ασπίδα που θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς δίνει ενέργεια στο παιδί, κατά το ξεκίνημα της ημέρας και πνευματική διαύγεια. Επίσης, συμβάλλει στη ρύθμιση της όρεξης και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

  • Μην πιέζετε το παιδί να τρώει περισσότερο από αυτό που θέλει και το κυριότερο μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή.

Το να θέσετε αυστηρούς κανόνες στο φαγητό και χρησιμοποιώντας τακτικές όπως η ανταμοιβή ή η τιμωρία, αν και μπορεί να σας φαίνονται επιτυχημένες πρακτικές, μακροπρόθεσμα ωστόσο το μόνο που δημιουργείτε στο παιδί είναι την ανικανότητα να αναπτύξει την αίσθηση της σωστής επιλογής.

Το παιδί δεν θα έχει την κρίση να διαλέγει τη σωστή τροφή. Συνεπώς, θα πρέπει το παιδί να επιλέγει συνειδητά αυτό που θέλει να φάει και όχι να εξαναγκάζεται.

Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο το παιδί θα διαλέγει τι και πόσο θα φάει, καθώς έτσι θα υιοθετήσει διατροφικές συνήθειες που θα το συνοδεύουν στο σύνολο της ζωή του.

Δείτε επίσης στο παρακάτω βίντεο συμβουλές για το πως θα μάθετε το παιδί σας να τρώει σωστά