Οδηγίες για γονείς – Πώς να μάθεις στο παιδί να «σερφάρει» με ασφάλεια

Εν έτει 2022 και τα παιδιά πλέον από πολύ μικρή ηλικία έχουν επαφή με την τεχνολογία, εάν λοιπόν είσαι γονέας και το παιδί σου βρίσκεται στη φάση όπου τώρα μαθαίνει τον κόσμο του διαδικτύου, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία σε ορισμένα σημεία, ώστε να το βοηθήσεις να χαίρεται με την τεχνολογία, αλλά και να μην διατρέχει κάποιο κίνδυνο.

Ένα στα τρία άτομα που χρησιμοποιούν τα social media και το διαδίκτυο γενικότερα, είναι παιδιά σύμφωνα με έρευνα.

Ωστόσο το Internet εξακολουθεί να είναι ένα περιβάλλον γεμάτο με σημαντικούς κινδύνους όταν αναφερόμαστε οι χρήστες είναι παιδιά.

Ειδικότερα, όσο περισσότερο χρόνο περνούν στα social media τόσο πιο ευάλωτοι είναι στο να να αντιμετωπίσουν από malware και phising, μέχρι κλοπή προσωπικών δεδομένων και διαδικτυακό εκφοβισμό.

Πλέον, βέβαια, θεωρείται πρακτικά αδύνατο για έναν γονιό το να περιορίσει τη χρήση των social media στα παιδιά του, αυτός όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί τουλάχιστον να τα εκπαιδεύσει να είναι προσεκτικά.

Η ESET συγκέντρωσε τέσσερις βασικές οδηγίες για γονείς που προβληματίζονται για την έκθεση των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους εκπαίδευσης και επίβλεψης τους.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

Αναλυτικά έχουν ως εξής:

1. Σωστές βάσεις για υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου

Οι αρχικές εξερευνήσεις που κάνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο θα πρέπει να γίνονται υπό την επίβλεψη των γονιών, με συμβουλές και καθοδήγηση που τα βοηθούν να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να κάνουν σωστότερη χρήση του διαδικτύου.

Από νωρίς, τα παιδιά είναι χρήσιμο να γνωρίζουν ότι πρέπει να σκέφτονται πριν πατήσουν οποιοδήποτε σύνδεσμο ή κουμπί και ότι πρέπει να είναι επιφυλακτικοί με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.

2. Διάλογος και σωστό παράδειγμα

Η υπεύθυνη χρήση μπορεί να διδαχθεί με το σωστό παράδειγμα των γονιών: προσέχουμε πως συμπεριφερόμαστε online, θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε ενέργεια στο διαδίκτυο αφήνει ίχνη, ότι οτιδήποτε μοιραστεί ή δημοσιευτεί μπορεί ενδεχομένως να παραμείνει εκεί για πάντα και πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τα δεδομένα μας με σωστούς κωδικούς πρόσβασης.

Η καλλιέργεια του διαλόγου είναι επίσης πολύ σημαντική, γιατί δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να συζητάνε ανοιχτά τους προβληματισμούς τους με τους γονείς.

3. Κάνοντας σύμμαχο την τεχνολογία

Η ίδια η τεχνολογία προσφέρει μία σειρά εργαλείων που μπορούν να θωρακίσουν σημαντικά την προστασία των παιδιών. Αρχικά, οι γονείς χρειάζεται να εξασφαλίσουν ότι τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας στις συσκευές που χρησιμοποιεί το παιδί ότι δηλαδή έχουν εγκατασταθεί οι απαραίτητες ενημερώσεις συστημάτων και λογισμικού.

Επίσης, η δημιουργία λογαριασμών χρηστών με ειδικές ρυθμίσεις και περιορισμούς ειδικά για παιδιά και η χρήση εργαλείων γονικού ελέγχου έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τα παιδιά να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια και παραγωγικότητα.

Tέλος, η εγκατάσταση μιας αξιόπιστης σουίτας ασφαλείας θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της άμυνας στον κυβερνοχώρο.

4. Χρησιμοποιώντας με ασφάλεια τα social media

Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν εγγυώνται την ασφάλεια κανενός χρήστη, πολύ περισσότερο ενός παιδιού. Χρειάζεται επομένως οι γονείς να επενδύσουν χρόνο για να τις ρυθμίσουν και να εξηγήσουν στα παιδιά αν θα εμφανίζονται δημόσια οι πληροφορίες τους, και αν ναι, ποιες θα είναι αυτές.

Μεγάλη βαρύτητα έχει και η χρήση σωστών κωδικών: τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν μοναδικούς και ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης – τουλάχιστον 10 χαρακτήρες, με κεφαλαίους και πεζούς χαρακτήρες, έναν αριθμό και ένα ειδικό σύμβολο όπως # ή @ – και να μην τους αποκαλύπτουν σε κανέναν, ούτε καν τον καλύτερο τους φίλο.

Τα περισσότερα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν επίσης τη δυνατότητα επαλήθευση δύο παραγόντων, που συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του λογαριασμού.

Διαβάστε ακόμη: Συμβουλές για να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για το Δημοτικό σχολείο