Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα για τα παιδιά

Nέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών που κατανάλωναν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν φτωχότερες κινητικές δεξιότητες από τα παιδιά που κατανάλωναν λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα.

Η μελέτη έδειξε επίσης χειρότερη καρδιαγγειακή κατάσταση σε παιδιά 12-15 ετών που κατανάλωναν περισσότερες υπερεπεξεργασμένες τροφές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο ενηλίκων, αλλά η τρέχουσα έρευνα είναι από τις πρώτες που διερευνά τον συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων και των χαμηλότερων επιπέδων φυσικής δραστηριότητας σε παιδιά.

Για περισσότερα σχετικά άρθρα δείτε τη στήλη ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

Τι έδειξε η έρευνα

Στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη περιλαμβάνονται τα συσκευασμένα σνακ, τα δημητριακά πρωινού, οι καραμέλες, τα αναψυκτικά, οι έτοιμοι χυμοί σε ζάχαρη καθώς και γιαούρτια, σούπες σε κονσέρβα και προμαγειρεμένα τρόφιμα όπως πίτσα, χοτ ντογκ, μπέργκερ και κοτομπουκιές.

Για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της φυσικής κατάστασης και των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια διαφόρων σταδίων της παιδικής ηλικίας, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για την Εξέταση Υγείας και Διατροφής (NHANES) σε ότι αφορά το σκέλος της Μελέτης Φυσικής Κατάστασης Νέων.

Τα δεδομένα αφορούν σε 1500 παιδιά 3-15 ετών στις ΗΠΑ.

Για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και κάτω, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την κινητική ανάπτυξη ως μέτρο φυσικής κατάστασης.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα παιδιά με τις χαμηλότερες βαθμολογίες κινητικής ανάπτυξης κατανάλωναν 273 θερμίδες περισσότερες την ημέρα από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα από τα παιδιά με τις υψηλότερες βαθμολογίες κινητικής ανάπτυξης.

Η καρδιαγγειακή κατάσταση χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης φυσικής κατάστασης στα μεγαλύτερα παιδιά.

Μάλιστα, η μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι με καλή καρδιαγγειακή κατάσταση κατανάλωναν 226 λιγότερες θερμίδες ημερησίως από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν υγιές καρδιαγγειακό προφίλ.

Αν και το ευκολότερο πράγμα για έναν γονέα είναι να βάλει ένα έτοιμο σνακ στο σακίδιο του παιδιού για το σχολείο ή άλλες δραστηριότητες, εντούτοις οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή η κίνηση υπονομεύει τη μελλοντική υγεία του παιδιού, το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης και της καρδιαγγειακής υγείας.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί το παιδί μου είναι δύσκολο στο φαγητό; Δείτε τι φταίει