Καθαρά Δευτέρα: 4+1 συνταγές για το σαρακοστιανό τραπέζι (pics)
Μπορεί φέτος να μην έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε παρέα με συγγενείς και φίλους τα σαρακοστιανά εδέσματα, ωστόσο, λίγες ώρες μας χωρίζουν από την Καθαρά Δευτέρα.
Για αυτό, τσέκαρε μερικές συνταγές για να ετοιμάσεις για την οικογένεια σου. Σίγουρα στο τέλος θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Ταραμοσαλάτα από τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
300 γρ. ψωμί, χωρίς κόρα
1,2 λίτρα νερό
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
200 γρ. ταραμά, λευκός
χυμό λεμονιού, από 2-3 λεμόνια
ξύσμα λεμονιού, από 2-3 λεμόνια
100 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. σπορέλαιο
Για το σερβίρισμα
ελιές, λίγες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί, 1 λίτρο νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει πολύ καλά. Σε ένα άλλο μπολ στρώνουμε μία πετσέτα και ρίχνουμε μέσα το ψωμί με το νερό.
Κλείνουμε το ψωμί στην πετσέτα και το στύβουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία του. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι κομμένο σε 4 κομμάτια, το σκόρδο, 200 γρ. νερό και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν.
Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, που έχουμε στρώσει μία πετσέτα, και τα στραγγίζουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Παίρνουμε το πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια προσθέτουμε το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον ταραμά, το ψωμί, τον χυμό και το ξύσμα από 2 ή 3 λεμόνια (ανάλογα με την οξύτητά τους) και πιπέρι.
Χτυπάμε 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο.
Αν δεν έχουμε καπάκι με άνοιγμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο σε δόσεις ανά 50 γρ. η κάθε μία.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο λεμόνι και σερβίρουμε με τις ελιές, το ελαιόλαδο, πιπέρι και το θυμάρι.
Χταπόδι ψητό
Συστατικά
1 1/2 κιλό χταπόδι, ξεπαγωμένο
1 φύλλο δάφνης
10 κόκκους πιπεριού, μαύρους
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι, από κόκκινο κρασί
Για το σερβίρισμα
φάβα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1/4 ματσάκι μαϊντανό
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι
1 κ.γ. ξίδι, από κόκκινο κρασί
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Πλένουμε καλά το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο νερό.
Βάζουμε το χταπόδι σε ένα ταψί ανάποδα με τις βεντούζες προς τα πάνω και προσθέτουμε τη δάφνη, τα πιπέρια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το ξίδι και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 1 ώρα. Κόβουμε τα πλοκάμια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Σουρώνουμε το ζουμί από το ταψί και το βάζουμε στο μπολ με το χταπόδι. Με αυτόν τον τρόπο, καλυμμένο με μεμβράνη, μπορούμε να διατηρήσουμε το χταπόδι στο ψυγείο.
Εναλλακτικά τοποθετούμε μία γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε στα πλοκάμια 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά τους.
Μεταφέρουμε στην γκριλιέρα και ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σερβίρουμε με τη φάβα, φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, πιπέρι και το ξίδι.
Ίσως σας ενδιαφέρει: Συνταγές: Γρήγορα και εύκολα γεύματα σε 15 λεπτά
Ντολμαδάκια Γιαλαντζί από τον Γιώργο Τσούλη
Συστατικά
400 γρ. ρύζι, καρολίνα
250 γρ. αμπελόφυλλα +extra για το μαγείρεμα
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1-2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
400 ml νερό
250 ml ελαιόλαδο
1/2 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Αλάτι Πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά και αφού βράσουν, τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Παράλληλα, ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, το φρέσκο κρεμμύδι, το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο και μαγειρεύουμε για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Όταν ολοκληρώσουμε το σοτάρισμα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να σιγοβράσει το ρύζι για 7-8 λεπτά.
Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει κι έπειτα, προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Ύστερα, στρώνουμε ένα αμπελόφυλλο στην επιφάνεια εργασίας και τοποθετούμε 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο το αμπελόφυλλου.
Κατόπιν, διπλώνουμε τις άκρες του αμπελόφυλλου προς τα μέσα και το τυλίγουμε σε ρολάκι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.
Αφού τυλίξουμε τα ντολμαδάκια, στρώνουμε στον πάτο μιας κατσαρόλας 5-6 αμπελόφυλλα και τοποθετούμε από πάνω τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο.
Τέλος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε βραστό νερό, μέχρι να σκεπάσει τελείως τα ντολμαδάκια, τοποθετούμε ένα πιάτο στην κορυφή, καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 40-50 λεπτά.
Όταν τα ντολμαδάκια είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Μύδια στο φούρνο με τραγανή κρούστα από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
Συστατικά
800 γραμ. πατάτες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/3 φλ. παρμεζάνα
2 σκ. σκόρδο
3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κιλό μύδια
500 γραμ. φρέσκιες ντομάτες (χωρίς φλούδα και σπόρους-ψιλοκομμένες)
1 φλ. φρέσκα χοντρά τρίμματα ψωμιού
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα μύδια στο φούρνο με πατάτες και τραγανή κρούστα, πλένουμε πρώτα και βράζουμε τις πατάτες να μαλακώσουν. Αφού κρυώσουν, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε με ένα πιρούνι σε κομμάτια.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και κάνουμε μία στρώση με τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το λάδι, την παρμεζάνα. το σκόρδο, το μαϊντανό και το ξύσμα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Καθαρίζουμε εξωτερικά τα μύδια κι αφαιρούμε τις κλωστές. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα, ραντίζουμε με λίγο νερό, τα σκεπάζουμε και τα αχνίζουμε για λίγα λεπτά να ανοίξουν.
Κουνάμε πότε πότε τα μύδια, ώστε να ανοίξουν γρηγορότερα. Περίπου 3-4΄ χρειάζονται σε δυνατή φωτιά.
Αφαιρούμε την ψίχα των μυδιών και την προσθέτουμε στο μείγμα του λαδιού. Ανακατεύουμε καλά.
Κάνουμε στρώση τα μύδια πάνω από τις πατάτες και τέλος κάνουμε στρώση τις ντομάτες. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο στα ψίχουλα, ανακατεύουμε και τα πασπαλίζουμε πάνω στη ντομάτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Ψήνουμε για περίπου 25΄, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή η κρούστα.
Νηστίσιμο κέικ
Συστατικά
1/2 φλ. σπορέλαιο
3/4 φλ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
1/4 φλ. νερό
2 κ.σ. κονιάκ
2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ. μαύρη ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 φλ. σταγόνες κουβερτούρας
1 φλ. καρύδι ψιλοκομμένο
προαιρετικά
1 φλ. αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες-cranberries κλπ
Εκτέλεση
Για το νηστίσιμο κέικ, ανακατεύουμε πρώτα σε ένα μπολ όλα τα υγρά. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά.
Προσθέτουμε μέσα στα στερεά τα υγρά και με κουτάλι ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε κουβερτούρα, καρύδια, κράνμπερι και σταφίδες.
Αδειάζουμε σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη μικρή μακρόστενη φόρμα ή σε τετράγωνο ταψάκι 24 εκ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις για μια ώρα περίπου.
Ελέγχουμε με το μαχαίρι αν έχει ψηθεί. Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου τα πρώτα 45′ γιατί θα κάτσει ο όγκος του.
Αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρεται δύσκολα. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμo.
Kαλή σας απόλαυση!
