Εργασία από το σπίτι και παιδιά: 5 τρόποι να δουλέψεις σωστά

Eργασία από το σπίτι: Μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η εργασία από το σπίτι, ή αλλιώς τηλεργασία, έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, εδώ και αρκετούς μήνες.

Μπορεί δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία να άνοιξαν, ωστόσο τι γίνεται όταν έχετε μικρότερης ηλικίας παιδιά στο σπίτι και θέλετε να δουλέψετε, ή στην περίπτωση που κλείσουν και πάλι τα σχολεία;

Ήδη από το πρώτο lockdown, η κυβέρνηση εισήγαγε την εξ αποστάσεως εργασία για τους εργαζόμενους στο πλαίσιο διαφύλαξης της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που δουλεύουν σε καθημερινή βάση από το σπίτι τους.

Όσες από εσάς έχετε συνηθίσει να δουλεύετε από το σπίτι, είστε ίσως λίγο πιο εξοικειωμένες, ωστόσο η παρουσία των παιδιών πάντα κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση.

Μπορεί με την πρώτη ματιά η ιδέα της εργασίας από το σπίτι να σας φάνηκε δελεαστική και πιο πρακτική αφού σας γλιτώνει από τον κόπο της μετακίνησης, τι κάνετε όμως όταν τα πράγματα δεν έρχονται έτσι όπως τα φανταζόσασταν;

Τα παιδιά τα οποία βρίσκονται σε μικρή ηλικία δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν την επικρατούσα κατάσταση, θεωρώντας ότι η μαμά τους είναι εκεί και διαθέσιμη για οτιδήποτε της ζητήσουν.

Έτσι, η δουλειά από ένα τυπικό 8ωρο στο γραφείο, στο σπίτι μοιάζει… αιώνας, αφού αναγκάζεστε να την διακόπτετε αμέτρητες φορές για να εξυπηρετήσετε την εκάστοτε ανάγκη του παιδιού σας.

Παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές ώστε να γίνει πιο εποικοδομητική η δουλειά από το σπίτι

1.Ο χώρος εργασίας

Είναι σημαντικό να έχετε το δικό σας χώρο εργασίας ακόμη και στο σπίτι.

Δουλεύοντας από το σπίτι θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι αρκετά σημαντικό να έχετε ένα συγκεκριμένο μέρος στο οποίο θα εργάζεστε.

Μάλιστα, ο χώρος σας θα πρέπει να σας εμπνέει και να είναι έτσι διαμορφωμένος ώστε να μην υπάρχει φασαρία, να είναι ευήλιο και φωτεινό.

Διαλέξτε το πιο φωτεινό δωμάτιο στο σπίτι, ή εάν δεν διαθέτετε έξτρα δωμάτιο, μετατρέψτε ένα μέρος του σπιτιού.

2. Συζητήστε με τα παιδιά σας για τη σπουδαιότητα της εργασίας

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι διάλογος με τα παιδιά σας.

Να τους εξηγήσετε ότι η δουλειά από το σπίτι είναι ακριβώς το ίδιο με ότι θα κάνατε στην εργασία σας.

Ακόμη, ότι η εργασία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμελείτε τα παιδιά σας για όση ώρα δουλεύετε.

3. Φτιάξτε πρόγραμμα στα παιδιά σας

Οι ειδικοί συμβουλεύουν την περίοδο της καραντίνας και της υποχρεωτικής τηλεργασίας για τους γονείς, τα παιδιά να ακολουθούν το δικό τους πρόγραμμα.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε αμέτρητα παιδικά παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα Για να νιώθουν και τα παιδιά σας ότι δεν είναι παραμελημένα, λίγα λεπτά της προσοχής σας, είναι αρκετά.

Τα περισσότερα παιδιά παίζουν μόνα τους, απλώς χρειάζονται μία υπενθύμιση.

4. Μπαμπάς στο σπίτι; Εκμεταλλευτείτε το

Όσες εργαζόμενες μητέρες έχετε το προνόμιο ο πατέρας των παιδιών να βρίσκεται στο σπίτι και να δουλεύει και εκείνος αντίστοιχα από το γραφείο του σπιτιού, είναι καλό να μοιράζεστε την ευθύνη των παιδιών.

5. Τηρήστε πιστά το ωράριο 

Σύμφωνα με έρευνες, ένα μεγάλο ποσοστό όσων εργάζονταν από το σπίτι δήλωσε ότι δούλευε περισσότερες ώρες από ό,τι συνήθως.

Ο χρόνος που κερδίζεις από τη μεταφορά από και προς το γραφείο, από το μεσημεριανό διάλειμμα ή από τη συνάντηση με κάποιον συνάδελφο διατίθεται κατά κύριο λόγο στη δουλειά.

Η λύση είναι να δουλεύεις όπως θα έκανες εάν ήσουν στο γραφείο.

Διαβάστε ακόμη: To παιδί μου αρνείται να διαβάσει – Τι να κάνω;