Τα οφέλη της γυμναστικής που δεν ήξερες ότι υπάρχουν!

Τα οφέλη της γυμναστικής είναι πολλά παραπάνω -από το να «χτίσεις» ένα καλογυνασμένο σώμα- όπως έχουν αποδείξει αρκετές έρευνες.

Πολλά μάλιστα έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τα οφέλη της γυμναστικής στο ανθρώπινο σώμα, ωστόσο αγνοούμε ορισμένα αξιοσημείωτα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η τακτική άσκηση, όπως η μακροζωία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι επειδή έχουν κανονικό βάρος, η γυμναστική είναι περιττή και εσφαλμένα δεν την εντάσσουν στην καθημερινότητά τους, ποτέ όμως η άσκηση δεν είναι περιττή όπως επισημαίνουν ειδικοί.

Η σωματική άσκηση αυξάνει κατά 2% το μέγεθος του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο, της περιοχής που ρυθμίζει τα συναισθήματα και το σχηματισμό της μνήμης, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

Μάλιστα σύμφωνα με βρετανική μελέτη η γυμναστική έχει την ικανότητα χαρίζει χρόνια, συμβάλλει λοιπόν στη μακροζωία και στην καλή ζωή.

Το ήξερες λοιπόν ότι κάνοντας τακτικά άσκηση προλαμβάνεις τον πρόωρο θάνατο και σου προσθέτεις χρόνια ζωής;

Σύμφωνα με τη μελέτη, τουλάχιστον 3,9 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι αποφεύγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως από ανθρώπους που έχουν εντάξει τη γυμναστική στην καθημερινή τους ρουτίνα.

Όσον αφορά την Ελλάδα η έρευνα σημειώνει ότι 4.600 άνθρωποι ηλικίας 40 έως 74 ετών αποφεύγουν τον πρόωρο θάνατο ετησίως, μένοντας σωματικά δραστήριοι.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για άσκηση

Ειδικότερα, στην έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία για 168 χώρες, εστιάζοντας στο ποσοστό του πληθυσμού που τηρεί τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αεροβική άσκηση ή άλλη δραστηριότητα μέτριας έως μεγάλης έντασης επί τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι το ποσοστό του πληθυσμού που είναι επαρκώς σωματικά δραστήριο, ποικίλει από 33% στο Κουβέιτ έως 94% στη Μοζαμβίκη.

Λόγω της σωματικής δραστηριότητας, ο αριθμός των πρόωρων θανάτων είναι κατά μέσο όρο 15% χαμηλότερος κάθε χρόνο (14% για τις γυναίκες και 16% για τους άνδρες), από ό,τι θα ήταν χωρίς τη σωματική άσκηση.

Συνεπώς τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε περίπου 3,9 εκατομμύρια ζωές ετησίως!