Γυμναστική το καλοκαίρι: Συμβουλές για να αντέξεις τη ζέστη

Το καλοκαίρι προσφέρεται για γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους, ωστόσο τις πολύ ζεστές ημέρες πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί ώστε να επωφεληθούμε από την άσκηση, εξουδετερώνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η ζέστη.

Πολλοί είναι εκείνοι που ανυπομονούν να έρθει η εποχή που μπορούν να αφήσουν τον χώρο του γυμναστηρίου και να αξιοποιήσουν τα φυσικά τοπία.

Ωστόσο, όσοι επιλέγουν να ασκούνται σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να λαμβάνουν και κάποια μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να καταπονήσουν σημαντικά τον οργανισμό.

Σε αυτό καταλυτικό ρόλο έρχονται να παίξουν η σωστή διατροφή, αλλά και η επαρκής ενυδάτωση.

«Αν ασκείστε σε εξωτερικό χώρο το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι καταναλώνετε επαρκή ποσότητα υδατανθράκων, υγρών και ηλεκτρολυτών», υπογραμμίζει η αθλητική διαιτολόγος Kristen Chang.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Γυμναστική: Τα λάθη που κάνεις και δεν χάνεις κιλά

«Είναι απαραίτητο να διατηρούνται τα ενδεδειγμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης», εξηγεί επισημαίνοντας ότι δεν ωφελεί τον οργανισμό να ασκείται πεινασμένος.

Τι πρέπει να τρώτε πριν τη γυμναστική

Πριν λοιπόν βγείτε έξω για γυμναστική, καταναλώστε τροφές, που θα σας βοηθήσουν να αναπληρώσετε την ποσότητα υγρών που θα χάνεται μέσω του ιδρώτα.

Ιδανικά, προτιμήστε την κατανάλωση ηλεκτρολυτών, υγρών και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το πεπόνι και το καρπούζι, αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, αλλά και μήλα, μούρα και ανανά. Καλή διατροφική λύση είναι, επιπλέον, τα smoothies, οι πιπεριές, οι ντομάτες και το σέλινο.

Παράλληλα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε και στην ενυδάτωσή σας, τόσο πριν, όσο και μετά την προπόνηση σε εξωτερικό χώρο.

Μια καλή λύση για να εξασφαλίσετε επαρκή ενυδάτωση είναι να έχετε πάντα δίπλα σας ένα μπουκάλι νερό, ώστε να πίνετε συχνά.

Σημαντικό, ωστόσο, είναι να υιοθετήσετε τις σωστές διατροφικές συνήθειες και μετά την προπόνηση. Καταναλώστε ένα σνακ ή ένα γεύμα, που να περιέχει εύκολα εύπεπτους υδατάνθρακες και πρωτεΐνη.

«Είναι συχνό φαινόμενο οι άνθρωποι να μην πεινούν μετά την προπόνηση, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που μειώνουν την όρεξη.

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να εφοδιάζουν τον οργανισμό τους με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε να ανακτήσει τη δυναμική του μετά από κάθε σωματική άσκηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η «χρυσή τομή» είναι η πρόσληψη των απαραίτητων συστατικών μέσων υγρών, όπως το γάλα, οι χυμοί και τα smoothies», προτείνει η δρ. Chang.

«Βεβαιωθείτε ότι αντικαθιστάτε επαρκώς τα χαμένα θρεπτικά συστατικά, ειδικά όταν ιδρώνετε πολύ», τονίζει η ειδικός εξηγώντας παράλληλα ότι, μέσω του ιδρώτα, χάνονται σημαντικές ποσότητες ηλεκτρολυτών και νατρίου, που είναι απαραίτητο κατόπιν να αναπληρωθούν.

Η διατροφολόγος στέκεται ιδιαίτερα στην πρόσληψη ηλεκτρολυτών μέσω μιας ποιοτικής πηγής, προτείνοντας να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας ένα αθλητικό ρόφημα ή αλμυρές τροφές.

Τέλος, όπως επισημαίνει η ίδια, είναι σημαντικό να δώσετε στον οργανισμό σας τον απαραίτητο χρόνο να προσαρμοστεί.

Μην ξεχνάτε να ξεκινάτε με μέτρια δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο, ώστε να μην καταπονηθείτε υπερβολικά και έρθετε αντιμέτωποι με παθήσεις σχετικές με τη ζέστη.

Διαβάστε επίσης:

Γραμμωμένοι κοιλιακοί με ασκήσεις που δεν ξεπερνούν τα 5 λεπτά